Lockdown - Πότε θα γίνει η άρση του: Τι θα ανοίξει πρώτα - Τι θα γίνει με τα SMS
Ο αρχικός σχεδιασμός είχε ως ορόσημο την 30η Νοεμβρίου για το τέλος των περιοριστικών μέτρων αλλά όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Newsbomb.gr ήδη από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας είχε διαφανεί πως αυτή θα έπαιρνε παράταση.
Τα κρούσματα δεν έπεφταν κάτι που έδειχνε πως ήδη το ιικό φορτίο στην κοινότητα ήταν υψηλό με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός να κατευθύνθηκε πολύ σύντομα στο σενάριο της παράτασης δύο εβδομάδων (τουλάχιστον) των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα η πίεση στην οικονομία είναι μεγάλη με αποτέλεσμα αταλάντευτος να παραμένει ο στόχος της λειτουργίας της οικονομίας τα Χριστούγεννα.
Έτσι, με τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα, η άρση του lockdown δεν δείχνει να είναι κοντά. Όπως υπογραμμίζουν πηγές από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όσο δεν παρατηρείται μείωση στον όγκο των εισαγωγών, με την προσοχή να στρέφεται στις υγειονομικές δομές στη βόρεια Ελλάδα, όσο παραμένει το υψηλό φορτίο του ιού και δημιουργούνται νέες εστίες υπερμετάδοσης στη περιφέρεια και όσο ανεβαίνει ο αριθμός των θανάτων, τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν «κλειδώσει» οι σχετικές αποφάσεις και θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της οικονομίας και της εικόνας του κορονοϊού στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου, η άρση των περιορισμών θα γίνει σε τρεις φάσεις:
η πρώτη αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων,
Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα,
Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί», τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η αρχή θα γίνει από το λιανεμπόριο. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχικά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Βάσει των μέχρι τώρα σχεδιασμών η τελευταία που θα ανοίξει, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα είναι η εστίαση με αυστηρούς περιορισμούς.
Θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και οι επιχειρήσεις του κλάδου θα κλείνουν συγκεκριμένη ώρα, που σίγουρα δεν θα είναι μετά τις 11 το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση από νομό σε νόμο την εορταστική περίοδο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο, αν και η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα ενισχύει το σενάριο να μην επιτραπεί η μετάβαση στα χωριά και στους βασικούς χειμερινούς προορισμούς, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει τα κρούσματα όταν οι εκδρομείς επιστρέψουν στα αστικά κέντρα, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης σε όλη την επικράτεια.
Όσον αφορά στα SMS συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του 13033 με στόχο η έξοδος των πολιτών για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια να γίνει ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων προστασίας.
Όχι στα μέτρα τύπου Κίνας
Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται να μην εξετάζει, προς το παρόν, μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι επιστήμονες τα ζητούν, μιας και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο lockdown δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στις δύο εβδομάδες εφαρμογής του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κυβέρνηση εφιστούν την προσοχή στην επόμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Γώγος στο Newsbomb.gr: Είμαστε ανάμεσα σε «Συμπληγάδες»
Την ίδια ώρα, στην πιο κρίσιμη καμπή του lockdown βρίσκεται η Ελλάδα, με την έναρξη της 3ης εβδομάδας εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού «θερίζει» ζωές, με 211 νεκρούς σε δυο ημέρες και 540 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, έγινε σαφές πως κάθε συζήτηση για την άρση των μέτρων την 1η Δεκεμβρίου είναι άτοπη.
Όπως ξεκαθάρισε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Μέσα από τη μείωση των κρουσμάτων, που θα πρέπει να κάνει την εμφάνισή της από αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα του lockdown που έχει επιβληθεί από τις 7 Νοεμβρίου, σταδιακά θα βελτιωθούν και οι δείκτες που αφορούν τους ανθρώπους που εισάγονται σε ΜΕΘ και θα μειωθούν οι θάνατοι.
«Η αυστηροποίηση των μέτρων είναι πάντα στο τραπέζι. Όταν αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να την αφήσεις ανεξέλεγκτη. Όσο αυξάνεται αυτή η τάση να υπάρχουν βαριά περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ και αν αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο ΕΣΥ, βεβαίως και θα τεθεί ξανά θέμα για πιο αυστηρά μέτρα», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr ο κ. Γώγος.
Ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σχολίασε ωστόσο πως «Θα πρέπει εδώ να πούμε, βέβαια, πως θα είναι πολύ σημαντική αυτή η εβδομάδα που θα διανύσουμε. Η 3η εβδομάδα του lockdown είναι αυτή που θα δείξει τα πρώτα του αποτελέσματα, οι δυο πρώτες δεν είναι ενδεικτικές αφού τα περισσότερα κρούσματα και βαριά περιστατικά μπορεί να έχουν νοσήσει στην αρχή του ή πριν από αυτό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα πάρουμε στην αρχή της εβδομάδας, θα δείξουν και το αν υπάρχει μια τάση βελτίωσης ή όχι. Με βάση αυτά τα δεδομένα πάντα γίνονται κι οι όποιες προτάσεις για τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε και να τηρήσουμε».
Βασιλακόπουλος: Να πάμε σε καθολικό lockdown στη Βόρεια Ελλάδα
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA, είπε ότι «στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα».
Παράλληλα τόνισε πως «το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown».
Δείτε το βίντεο:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr