Κορονοϊός: Η προειδοποίηση για το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα υπήρξε! Απλά την αγνόησαν!
Κορονοϊός-Όλες οι ειδήσεις: Το δεύτερο κύμα της διασποράς του κορονοϊού είχε προβλέψει, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης με σχετική μελέτη, αρχές Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας είχαν καταθέσει σχετική έρευνα η οποία είχε προβλέψει αύξηση κρουσμάτων COVID 19 την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τονίζοντας πως πρέπει να λειφθούν αυστηρά μέτρα.
Η έρευνα του Αυγούστου
«Ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)», είχε επισημάνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και πρότεινε:
-Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού)
-Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας
-Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
-Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους. Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχεία με άλλες χώρες του εξωτερικού).
Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κοροναϊό. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με:
-Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορωναϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες.
-Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης
-Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.
Τόσα κρούσματα θα έχουμε στην Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου
Δυστυχώς τότε κανείς δεν εισάκουσε τις προειδοποιήσεις του κ. Σαρηγιάννη. Σήμερα σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για το διάστημα προ των Χριστουγέννων και αυτό των εορτών όπως προκύπτουν από το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί είναι:
- Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα
- Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα
- Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη παρατηρείται «μια σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού η σταδιακή άρση του lockdown, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση».
Ενδεικτικά, για τις 20 Δεκεμβρίου είπε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι «δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα έχουμε στις 25 με 30 Δεκεμβρίου. Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα. Σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε».
Σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε, τέλος, την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο 70%: «Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Ομως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα