Lockdown: Ποια Χριστούγεννα και ποιο ρεβεγιόν; Ο καθένας σπίτι του – Ούτε εκδρομές, ούτε διακοπές
Lockdown: Αυξημένη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες για τις ημέρες των γιορτών καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τρίτη εβδομάδα περιορισμών. Χωρίς ρεβεγιόν και γλέντια τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη (24.11) 2.135 νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικό ενόψει της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων. Αυτό είναι κάτι που πιθανότατα πρέπει να το ξεχάσουμε, από τη στιγμή που δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων όπως θα περίμεναν οι επιστήμονες.
Εξαρχής, άλλωστε, είχαν ξεκαθαρίσει πως η 3η εβδομάδα του lockdown θα ήταν αυτή που θα έδειχνε αν υπάρχει τάση βελτίωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα ή όχι.
Από τη στιγμή που τα κρούσματα δεν μειώνονται, αυτό σημαίνει πως αντίστοιχα δεν θα υπάρξει άμεσα βελτίωση και στους αριθμούς που προκαλούν «ασφυξία» στο σύστημα υγείας. Τη στιγμή που 562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και υπήρξε ξανά τριψήφιος αριθμός θανάτων (101), εξυπακούεται πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θεωρείται απίθανο να ανοίξει η αγορά όπως πολλοί θα περίμεναν και η όποια χαλάρωση θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα.
Ξεχάστε εκδρομές και ρεβεγιόν εκτός σπιτιού
Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και η Πρωτοχρονιά, θα θυμίζουν το περσινό Πάσχα. Ο καθένας θα γιορτάσει στο σπίτι του, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων και με πολύ προσοχή. Θεωρείται δεδομένο πως θα παραμείνει η απαγόρευση για την μετακίνηση από νομό σε νομό έστω κι αν υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα ακόμα κι αν ανοίξει η εστίαση (σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες.
Σύμφωνα με πλάνο που υπήρχε πριν από την αρνητική εισήγηση των επιστημόνων, προβλεπόταν τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, όλοι καθήμενοι και χωρίς να υπάρχει μουσική στα καταστήματα, κάτι που σημαίνει πως τα πλάνα για… ρεβεγιόν όπως τα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη πάει «περίπατο».
Θυμίζουμε πως ο στόχος που είχε τεθεί από την επιτροπή των επιστημόνων ήταν να πέσουν τα κρούσματα στα 500 την ημέρα, έτσι ώστε να γίνει άρση του lockdown. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, με αποτέλεσμα την παράταση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, στο Newsbomb.gr. «Το lockdown θα πάρει παράταση. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε τα μέτρα και χρειάζεται ακόμη ένα 20ήμερο. Αρκετός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει καραντίνα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν περάσει 7-8 μήνες και ο κόσμος έχει κουραστεί πια», είπε μεταξύ άλλων.
Πώς θα κάνετε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές
Η συζήτηση, βέβαια, που γίνεται για τη χαλάρωση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων αφορά και την κίνηση στην αγορά. Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό περιμένουν μια «ανάσα» στη διάρκεια αυτών των ημερών όπου παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερο τζίρο, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Ακόμα κι αν υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ως ένα βαθμό, οι μετακινήσεις των πολιτών για να κάνουν τα ψώνια τους θα συνεχίσουν να είναι κατ’ εξαίρεση. Αυτό σημαίνει πως θα παραμείνουν τα SMS στο 13033 για να μπορεί κανείς να βγει και να κάνει τις αγορές του, ενώ θα εφαρμοστεί το Click Away έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού πολλών ατόμων στα καταστήματα.
Η λειτουργία του click away
Επί της ουσίας, για να λειτουργήσει η διαδικασία του click away, τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ιστοσελίδα ή ο καταναλωτής να γνωρίζει την γκάμα των προϊόντων τους, για να κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Την ίδια στιγμή θα κλείνεται και ραντεβού του καταναλωτή με το εμπορικό κατάστημα, θα λαμβάνει SMS με ώρα παραλαβής και τη διεύθυνση του καταστήματος.
Η παραλαβή θα γίνεται εκτός του χώρου του καταστήματος, από το πεζοδρόμιο, και η επιστροφή στη βάση του καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξημένη ζήτηση.
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, θεωρούνται δεδομένα όσο δεν υπάρχει η απόδοση των μέτρων που θα περίμεναν οι ειδικοί. Οι σημερινοί αριθμοί ήταν αυτοί που επί της ουσίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι δεν παρατηρείται η βελτίωση που θα περίμεναν στους επιδημιολογικούς δείκτες, έτσι ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για να υπάρξει άρση των μέτρων ως έναν βαθμό. Όπως έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση, αν δεν δοθεί το «ΟΚ» από την αρμόδια επιτροπή, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση.
Τα σημερινά δεδομένα για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν 2.135 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95.137, εκ των οποίων το 53,3% είναι άνδρες.
Παραμένει, δυστυχώς, υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, καθώς 562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με το σύστημα και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ωθούνται στα όριά τους. Για ακόμα μια φορά, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ στον συγκεκριμένο δείκτη.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 101 θανάτους, με τον αριθμό των συνολικών θανάτων στη χώρα να φτάνει τους 1.815. Εξ αυτών οι 721 (39,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.269.298 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 166.834 δείγματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται