Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Τα στοιχεία που προκαλούν σοκ

Πώς η πανδημία συνέβαλε στην αύξηση ενδοοικογενειακής βίας και στη χώρα μας - Πώς και γιατί τα περιστατικά έμφυλης βίας αυξήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας
6'

Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμοί, καταναγκαστικοί γάμοι, trafficking και γυναικοκτονίες. Εν έτει 2020, τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών, όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί, αλλά παραμένουν υψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφοντας μάλιστα μία ιδιαίτερα αυξητική πορεία τους τελευταίους μήνες.

Αυτός είναι ο λόγος που το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατό. Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οργανισμοί, οι οποίοι μάχονται κατά της έμφυλης βίας, η καραντίνα, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση, φαίνεται πως συνέβαλαν στην αύξηση των περιστατικών έμφυλης και δη, ενδοοικογενειακής βίας ανά τον κόσμο, με την χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown της περασμένης άνοιξης, καταγράφηκε αύξηση των καταγγελιών στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ ανησυχητικοί είναι και οι αριθμοί που μας έρχονται και από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου, το οποίο παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας, από ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη μέχρι επαγγελματική συμβουλευτική και υπηρεσίες παραπομπής.

Οι αριθμοί και σε αυτή την περίπτωση «μιλούν» από μόνοι τους. Πιο αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, πριν από μερικές ημέρες δηλαδή, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου δέχτηκε 109 νέα περιστατικά βίας, εκ των οποίων τα 106 αφορούσαν σε έμφυλη βία και τα τρία σε περιπτώσεις γυναικών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Από το 2013 δε, όταν και δημιουργήθηκε, έχει δεχθεί συνολικά 1.263 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν σε περιπτώσεις έμφυλης βίας.

Ποιες είναι όμως οι γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας τους τελευταίους μήνες και στράφηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου; Τα στοιχεία του Κέντρου (από 1-1-2020 έως 15-11-2020), είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας που επικοινώνησαν με το Κέντρο είχαν ελληνική υπηκοότητα σε ποσοστό που «αγγίζει» το 87%, ενώ σχεδόν οι μισές (45%) ήταν ηλικίας από 36 έως και 45 ετών. Οι περισσότερες δε -και για την ακρίβεια το 54%- ήταν έγγαμες και εργαζόμενες, με το ποσοστό εδώ να φτάνει το 47%.

Γιατί η έμφυλη βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους

Το γιατί τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Βλέπετε, λόγω της πανδημίας και της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε, οι γυναίκες-θύματα αναγκάζονται να παραμένουν σε τοξικά περιβάλλοντα και συχνά, βρίσκονται αποκομμένες από την εργασία και αποκλεισμένες από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενδεχομένως υποστηρικτικά για τις ίδιες.

Είναι αναμφίβολα σημαντικό, λοιπόν, να δούμε τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ως μία αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και να προσπαθήσουμε ενδεχομένως να συμβάλλουμε και εμείς στις προσπάθειες οργανισμών και οργανώσεων που μάχονται καθημερινά για να προστατεύσουν τις γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας.

Διότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο λίγους, αλλά για ένα κοινωνικό πρόβλημα που δεν κάνει διακρίσεις, αφού κάθε γυναίκα μπορεί να είναι θύμα βίας ανεξαρτήτως τάξης, εθνότητας, θρησκείας, ηλικίας, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, σεξουαλικού προσανατολισμού. Να σημειώσουμε απλώς ότι Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας, ενώ ειδικότερα για την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού και μία στις πέντε έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο!

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Χαλανδρίου και τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου, η προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αποτελεί έναν καθημερινό αγώνα.

Ως μέλος του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών -το οποίο περιλαμβάνει πανελλαδικά 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και τη λειτουργία της Γραμμής SOS 15900- εργάζεται καθημερινά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καλώντας τους σε συνεργασία προς τον σκοπό αυτό, μαζί και με την Κοινωνία των Πολιτών. Διότι για τους ίδιους τους ανθρώπους του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου, «σε μια κοινωνία οργανωμένη, που έχει ως κέντρο της μέριμνάς της τον/την πολίτη και οργανώνεται διαρκώς γύρω από την ευημερία του, καμία γυναίκα-θύμα έμφυλης βίας ή διακρίσεων δεν θα πρέπει να βιώνει μόνη της την κατάσταση αυτή, δε θα πρέπει να νιώθει αβοήθητη στη διαχείρισή της». Αυτός είναι ο λόγος που τα στελέχη του Κέντρου πλαισιώνουν, στηρίζουν, βοηθούν εις βάθος τις γυναίκες-θύματα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και τις ενθαρρύνουν να βρουν ξανά τη θέση που επιθυμούν, τόσο ως άτομα, όσο και ως μέλη της κοινωνίας μας.

Το σίγουρο είναι πως μία ματιά στα παραπάνω στοιχεία, είναι αρκετή για να αντιληφθούμε ότι η έμφυλη βία είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και πως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί την ιδανική αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε και εμείς απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Διότι η βία κατά των γυναικών συνιστά επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου:

Τηλ. /Φαξ: 210 6899916

Email: womenaidhalandri@gmail.com

Facebook Page: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου