Κρούσματα σήμερα: Στο «κόκκινο» η αγωνία και οι ΜΕΘ - Ασφυξία στη Βόρεια Ελλάδα
Κορονοϊός - ΜΕΘ: Στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικός» και «Σωτηρία» έχουν μεταφερθεί οι θετικοί στον κορωνοϊό ασθενείς που διακομίσθηκαν χθες με ειδική πτήση από τη Δράμα. Η κατάσταση και των τριών είναι ελεγχόμενη.
Οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών της Βορείου Ελλάδας που χρειάζονται ΜΕΘ ξεκίνησαν. Τρεις άνδρες έφθασαν στην Αθήνα, αφού το ΕΣΥ σε Δράμα και Καβάλα «γονάτισε».
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος για τη δυνατότητα επιπλέον αεροδιακομιδών, αλλά και για τη μεταφορά ασθενών με τρένο.
Σύμφωνα με τον κ. Πύρρο, αεροδιακομιδές γίνονται καθημερινά είτε με ελικόπτερα είτε με αεροπλάνα. Όλες οι βάσεις των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ έχουν κάψουλες αρνητικές πίεσης και βρίσκονται σε επιφυλακή.
Η διαφορά στη χθεσινή αεροδιακομιδή ήταν ότι έγινε πρώτη φορά από την ηπειρωτική Ελλάδα και ότι και οι τρεις ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν ταυτόχρονα, ήταν διασωληνωμένοι.
«Το σύστημα πιέζεται και οι αεροδιακομιδές είναι το έσχατο μέσο», τόνισε, ενώ για την ιδέα των τρένων, είπε πως αν και είναι εφικτή δεν υπάρχει επίσημος σχεδιασμός. Θεωρείται plan c για τους μη διασωληνωμένους ασθενείς.
Τέλος αναφέρθηκε στη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος λέγοντας πως τα δύο ελικόπτερα θα βρίσκονται στη χώρα τέλη Δεκεμβρίου και τα δύο αεροπλάνα στον Μάρτιο.
Lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου
Για τον λόγο αυτό, έχει παρθεί η απόφαση να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία άρσης των μέτρων. Το lockdown θα συνεχιστεί ως τις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που έχει ανακοινωθεί πλέον επίσημα κι από την κυβέρνηση.
«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Υπογράμμισε δε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις περιοχές της Ελλάδας που «βράζουν». Όπως είπε, «Τέτοιες περιοχές - που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους - είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».
Ανέφερε δε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται».
Αχτίδα αισιοδοξίας από την ανάλυση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Ωστόσο, για τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, εμφανίστηκε χθες μια αχτίδα ελπίδας για καλύτερες μέρες την επόμενη εβδομάδα, από τα λύματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ, τα λύματα στην Θεσσαλονίκη δίνουν περιθώρια για αισιοδοξία, καθώς δείχνουν μειωμένο φορτίο κατά 50% περίπου σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν στις 6 Νοεμβρίου.
Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως θα πρέπει να περιμένουμε μείωση των ημερησίων κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα.
«Τα μηνύματα είναι θετικά και μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα και ακρίβεια, ακριβώς γιατί η μεθοδολογία που ανέπτυξε η διεπιστημονική μας ομάδα στο ΑΠΘ διαφέρει σημαντικότατα από μεθόδους που ακολουθούν άλλες ερευνητικές ομάδες στη χώρα και διεθνώς για τη μέτρηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Άρα, όταν ακούμε για μείωση του ιικού φορτίου σε περιοχές, μόνον ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός που αποκλειστικά στο ΑΠΘ αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε, εγγυάται την αξιοπιστία των μετρήσεων, και γι’ αυτό άλλωστε Παρίσι, Άμστερνταμ και Βρυξέλλες μας εμπιστεύονται τον εξορθολογισμό και των δικών τους μετρήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Όλοι στην ομάδα του ΑΠΘ είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και ανακοινώνουμε τέτοια καλά νέα. Είναι γνωστό πλέον ότι οι μετρήσεις στα λύματα αποτελούν έναν δείκτη έγκαιρης διάγνωσης της διασποράς του ιού στην κοινωνία, αφού η εικόνα που δίνουν τα λύματα αναφέρεται σε συνθήκες που θα φανούν μερικές μέρες αργότερα στα νοσοκομεία. Οι τελευταίες μετρήσεις μας είναι πολύ ενθαρρυντικές και δείχνουν ότι δεν γίνονται άδικα οι θυσίες μας», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Θεόδωρος Καραπάντσιος με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Απ. Τζιτζικώστα, να δηλώνει πως περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα στην πράξη, την επόμενη εβδομάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Οργή για τις σέλφι με τον νεκρό Ντιέγκο Μαραντόνα - «Θα τους βάλω φυλακή» λέει ο δικηγόρος του