Σχολεία: Σενάριο για άνοιγμα σε «δύο ταχύτητες» - Ο γρίφος που καλούνται να λύσουν οι ειδικοί
Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση.
Αυτό που αναζητείται είναι η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην αποκατάσταση της σχέσης των μαθητών με το σχολικό περιβάλλον και την αποφυγή νέας έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.
Όπως είπε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κινούμενος στο πνεύμα το Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν.
Ιδιαίτερα για τα σχολεία είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ αφού αρχικά διευκρίνισε ότι «η επιτροπή θα αποφασίσει σύντομα» στη συνέχεια είπε ότι «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».
Ειδικά, δε, για τα δημοτικά σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι «αυτό που παίζει είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Μετά δεν έχει νόημα να το συζητάμε» προσθέτοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές».
«Κυρίως έχει να κάνει με την κινητικότητα των ανθρώπων που σχετίζονται με τη μεταφορά των μαθητών» εξήγησε ο κ. Γώγος συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση πριν τις γιορτές «πολύ μικρή περιοχή δραστηριότητας μπορεί να ανοίξει και αυτή με πολλά περιοριστικά μέτρα».
Νωρίτερα ένα δεύτερο μέλος της επιτροπής, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι εφόσον αρχίσει η άρση των μέτρων τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ του κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν