Κορονοϊός: Εφιάλτης στην Ηλεία - Δυο νεκροί μέσα σε λίγες ώρες
Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας.
Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις στο Νομό Ηλείας καθώς δυο ηλικιωμένοι άφησαν την τελευταία τους πνοή από κορονοϊό με διαφορά λίγων ωρών.
Ο ένας ηλικιωμένος βρισκόταν στην ΜΕΘ του Πύργου, όπου το πρωί της Τετάρτης ξεψύχησε, ενώ ένας άλλος ηλικιωμένος από το Καράτουλα του Δήμου Πύργου που είχε μεταφερθεί εδώ και μέρες στη ΜΕΘ του Ρίου έφυγε και αυτός από την ζωή.
Παγώνη στο Newsbomb.gr: Καμία απόφαση χωρίς μεγάλη πτώση κρουσμάτων
Η ελαφρά μείωση στα κρούσματα που παρουσιάστηκε τα τελευταία 24ωρα ακόμα δεν αποτελεί κριτήριο για να παρθούν αποφάσεις που να αφορούν σε άρση μέτρων, όπως εξήγησε μιλώντας στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει το αν πράγματι υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε ελαφρά μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, άλλωστε, δεν σημαίνει στην παρούσα φάση απολύτως τίποτα όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Υπάρχει στα κρούσματα μια ελαφρά μείωση, αλλά δεν σημαίνει τίποτα ακόμα. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε σταδιακά και με αργούς ρυθμούς αν υπάρξει βελτίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παγώνη πρόσθεσε επίσης πως σημαντικό ρόλο παίζει κι ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται. Μάλιστα υπογράμμισε πως η παράταση του lockdown θα φέρει νέα δεδομένα για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.
«Μετά την παράταση των μέτρων περιμένουμε να δούμε τα νέα δεδομένα, αν θα υπάρξει μια καλυτέρευση στα νούμερα που αφορούν τα κρούσματα», σχολίασε για να αναφερθεί στον αριθμό των τεστ που έγιναν τα τελευταία 24ωρα λέγοντας:
«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε, άλλωστε, τα νούμερα των τελευταίων ημερών με δεδομένο ότι τη Δευτέρα ήταν πολύ λίγα τα τεστ, είναι λογικό τα Σαββατοκύριακα να γίνονται λιγότερα. Γενικά είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των τεστ που γίνονται, υπάρχουν και τα rapid tests που γίνονται καθημερινά, αλλά πάντα όσο περισσότερα μπορούν να γίνουν τόσο το καλύτερο. Πιστεύω πως θα γίνουν ακόμα περισσότερα τα τεστ το επόμενο διάστημα».
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν παρατηρηθεί μεγάλη μείωση στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, θα καθυστερήσει αρκετά να φανεί η βελτίωση σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ και τους θανάτους, εξηγώντας το γιατί συμβαίνει αυτό.
«Στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσουμε δυστυχώς να δούμε βελτίωση. Οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αφορούν περιστατικά προ 15ημέρου. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες για να δούμε αν θα υπάρξει εκεί μια βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε η διακεκριμένη παθολόγος.
Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να παρθεί καμία απόφαση τονίζοντας πως οι επιστήμονες και η κυβέρνηση είναι εν αναμονή των νέων δεδομένων που θα προκύψουν μετά από αυτή την εβδομάδα. «Πλέον περιμένουμε, μετά την παράταση των μέτρων, να δούμε πως θα διαμορφωθούν τα δεδομένα για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση. Θα πρέπει να φανεί στο θέμα των κρουσμάτων πως κάτι γίνεται με τα μέτρα, ότι μειώνονται αρκετά για να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις».
Στη συνέχεια, επεσήμανε πως χρειάζεται ενίσχυση ο τομέας της υγείας, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου θα υπάρξει βελτίωση με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την Αττική και την υπόλοιπη χώρα.
«Η βελτίωση θα φανεί πρώτα από την Αττική και τη Νότια Ελλάδα γενικότερα. Στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και θα πάμε με πιο αργούς ρυθμούς προς μια καλυτέρευση. Η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ δύσκολη, χρειάζονται ενίσχυση τα νοσοκομεία και με προσωπικό και με εξοπλισμό για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Συνολικά στη χώρα χρειάζεται ενίσχυση της υγείας, αναφέρουμε κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί είναι τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα», τόνισε.
Τέλος, η κ. Παγώνη απάντησε και στο γιατί η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ήταν τόσο επιβαρυμένη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα στη διάρκεια του δεύτερου «κύματος» του κορονοϊού.
«Είναι πολλοί οι παράμετροι που οδήγησαν σε αυτή την έξαρση. Ήταν οι άνθρωποι που εισήλθαν από τα βόρεια σύνορα, οι φοιτητές που είναι στην πόλη, ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, τα πάρτι που έγιναν, οι γεμάτες παραλίες. Βλέπαμε και εικόνες με τους ανθρώπους να έχουν τις μάσκες κάτω από τη μύτη. Στο ΑΠΘ γίνανε κάποια πάρτι με χιλιάδες ανθρώπους. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως φτάσαμε σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικώς στη Βόρεια Ελλάδα», ήταν τα λόγια της.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»