Κορονοϊός –Ένοπλες Δυνάμεις: Τόσα είναι τα κρούσματα σε Πολεμικό Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς
Αυστηρά μέτρα σε Μονάδες, Κέντρα και Σχολές - Πώς αντιμετωπίζονται τα κρούσματα – Η απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και η 24ωρη παρακολούθηση από γιατρούς.
Σε συνεχή και αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλες τις Μονάδες της Χώρας και παράλληλα να συνδράμει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της Πολιτείας για ανάσχεση της πανδημίας.
Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν πως πέρα από την προάσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας, στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια της Πολιτείας, προσφέροντας άμεση, πολυδιάστατη και αποτελεσματική βοήθεια όπου και όποτε ζητηθεί.
Με πολύ γρήγορες διαδικασίες και τηρώντας πιστά τις εντολές των επιστημόνων, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες για «θωράκιση» των τριών Κλάδων απέναντι στην Covid-19. Όλα τα στρατόπεδα, οι σχολές και τα φυλάκια έχουν απολυμανθεί ενώ τα «ύποπτα» κρούσματα απομονώνονται αμέσως και μπαίνουν σε καραντίνα.
Πόσα είναι τα κρούσματα στους τρεις Κλάδους
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πως καμία χώρα στον κόσμο δεν δημοσιεύει, για προφανείς λόγους, τα στοιχεία των κρουσμάτων που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Για παράδειγμα, άκουσε ποτέ κανείς για το πόσα κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις; Στις αμερικανικές, στις γερμανικές; Για Τουρκία, ας μην το συζητήσουμε καν… το καθεστώς Ερντογάν δεν δίνει τα στοιχεία για το πόσοι νοσούν στο γενικό πληθυσμό, θα δώσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις;
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, τα κρούσματα στους τρεις Κλάδους είναι ελάχιστα, σε σχέση και με τον αριθμό των δεκάδων χιλιάδων στελεχών που υπηρετούν, αλλά και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, στις 110.000 που είναι η ενεργή δύναμη σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κρούσματα. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστό περίπου 0,8%.
Στο Πολεμικό Ναυτικό μάλιστα, που αποτελεί αυτή την περίοδο την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τα κρούσματα είναι κάτω από 100 σε σύνολο 16.250 ατόμων που υπηρετούν στον Κλάδο. Τι σημαίνει αυτό; Πώς η επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει επηρρεαστεί στο ελάχιστο από την πανδημία. Αύριο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η ορκωμοσία ναυτών στην ναυτική βάση του Πόρου και του Κανελλόπουλου, μιας και δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού.
Στην Πολεμική Αεροπορία, όπου το πρωί δημοσιεύτηκε ότι στο στρατόπεδο της Τρίπολης νοσούν περί τους 50 σμηνίτες, πληροφορίες αναφέρουν πως οι αριθμοί είναι εντελώς λάθος. Συγκεκριμένα, είναι 29 σε σύνολο 824 νεοσυλλέκτων. Φυσικά τα κρούσματα έχουν απομονωθεί σε ειδικούς θαλάμους και παρακολουθούνται συνεχώς. Όσο για το σύνολο, από τις 21.000 ενεργής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας, τα κρούσματα είναι κάτω από 200. Αριθμός δηλαδή, ελάχιστος σε σχέση με τον αριθμό όσων υπηρετούν.
Στον Στρατό Ξηράς, από τις 93.000 περίπου που αποτελούν την ενεργή δύναμη, τα κρούσματα κορονοϊού είναι κάτω από 400, αποδεικνύοντας πως όλα τα στρατόπεδα τηρούν όλους τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, προστατεύοντας στελέχη και στρατεύσιμους.
Σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές οι σπουδαστές είναι εσώκλειστοι και διενεργούνται συνεχώς τεστ, ενώ αν εντοπιστεί κρούσμα απομονώνεται και παρακολουθείτε στενά από τους ιατρούς της Μονάδας.
Ανάλογοι αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται στις Μονάδες όλης της Χώρας και στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Οι στρατιώτες, πριν εισέλθουν στο χώρο του στρατοπέδου υποβάλλονται σε rapid tests και όσοι είναι θετικοί απομονώνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε όλα τα στρατόπεδα τηρούνται κατά γράμμα οι εντολές του ΕΟΔΥ, ενώ το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει επιπλέον διαταγές για αντιμετώπιση της διασποράς εντός των Μονάδων.
Αναφορικά με τους… περίφημους θαλάμους απομόνωσης που βγήκαν τις τελευταίες ώρες στην δημοσιότητα, δεν είναι κάτι νέο. Είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι εντός των στρατοπέδων, όπου απομονώνονται τα κρούσματα και τίθενται σε 15ήμερη καραντίνα. Στους στρατεύσιμους παρέχονται όλες οι ανέσεις και φυσικά η απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως.
«Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η υγεία και ασφάλεια των στελεχών και των στρατευσίμων. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για εξάπλωση της πανδημίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά παράλληλα, δεν εφησυχάζουμε», τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου».
Υπενθυμίζουμε πως το ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία των Κλάδων συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην υγειονομική θωράκιση της χώρας προσφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μέσα.
Κατόπιν εγκρίσεως του υπουργείου Άμυνας και του υπουργού κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, το ΓΕΕΘΑ διέθεσε στο Σύστημα Υγείας αριθμό κλινών ΜΕΘ και δωματίων στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δώσει «ανάσα» στα υπόλοιπα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
Υπενθυμίζουμε επίσης πως από την αρχή της πανδημίας οι στρατιωτικοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ, με στόχο να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, ενώ τα στρατιωτικά εργοστάσια μπήκαν από την πρώτη στιγμή στη «μάχη» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παράγοντας μάσκες και αντισηπτικά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»