Lockdown - Γώγος: Δεν πρέπει να μιλάμε για άρση μέτρων – Αποτελέσματα έξι μήνες μετά το εμβόλιο
Στο γεγονός ότι η επιδημιολογική φόρτιση επιμένει στην Ελλάδα στάθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Όπως εξήγησε, αυτό είναι το πλέον σημαντικό καθώς παρά το lockdown η υποχώρηση που καταγράφεται στα δεδομένα του κορονοϊού γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι αρκετά μικρή. Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, παραμένει ασφυκτική η πίεση για το σύστημα υγείας καθώς υψηλή επιδημιολογική φόρτιση επιφέρει περισσότερους νοσούντες άρα και περισσότερους ανθρώπους που χρίζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και δυστυχώς αρκετοί εξ αυτών δεν τα καταφέρνουν.
«Τα δεδομένα είναι κάπως καλύτερα στη Νότια Ελλάδα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα αργούν πολύ. Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, ειδικά σε κλειστές κοινωνίες. Σε οικογένειες, σε υπηρεσίες, σε γραφεία, σε επιχειρήσεις. Για αυτό υπήρξε για εμάς αυτή η έκπληξη της αργής αποφόρτισης παρά τα μέτρα», εξήγησε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε: «Αν δείτε τον κυλιόμενο μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας υπάρχει μια μικρή μείωση κρουσμάτων Πανελλαδικά, γίνεται βέβαια πολύ αργά αλλά υπάρχει».
Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει άρση μέτρων, ο κ. Γώγος ήταν σαφής. «Δεν νομίζω πως θα πρέπει να μιλάμε τώρα για την άρση των μέτρων. Πρέπει να τη σκεφτούμε, την οργανώσουμε, να έχουμε τον χρόνο να την κάνουμε ασφαλή. Πρέπει να σκεφτούμε τα δεδομένα στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να δούμε ελάττωση των νοσηλευόμενων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων. Κάποια μικρά πράγματα μπορούμε να γίνουν, όπως τα εποχιακά, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή».
Μεγάλο θέμα συζήτησης αποτέλεσε και το άνοιγμα των σχολείων, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου για μια εβδομάδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δεδομένα για να γίνουν όλα απολύτως ασφαλή. «Τα σχολεία είναι ένα θέμα συζήτησης στην επιτροπή. Το lockdown θα υπάρχει σίγουρα ως τις 14 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να ξεκινήσουν με ασφάλεια κάποια πράγματα. Υπάρχει το δεδομένο ότι μετά τις 20 Δεκεμβρίου στα σχολεία υπάρχουν διακοπές. Για μια εβδομάδα δεν υπάρχει θέμα με τα σχολεία αυτή τη στιγμή, ο ιός είναι γεμάτος εκπλήξεις δεν ξέρουμε πως θα είναι τα δεδομένα μετά τις 14 του μήνα. Για εμένα καλό είναι να μείνουν κλειστά και να το δούμε όταν θα έχουμε τα κατάλληλα δεδομένα μετά τις γιορτές», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ο κ. Γώγος απάντησε: «Δεν υπάρχει εισήγηση για λιανεμπόριο και εστίαση. Συζητιέται και θα συζητιέται και την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να δούμε αν υπάρξει ελάττωση καμπύλης για να δούμε πρώτα το λιανεμπόριο και έπειτα τα υπόλοιπα. Το μυαλό και τα μάτια μας είναι στο σύστημα υγείας. Πιέζεται. Δεν φαντάζεστε τι γίνεται στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, αυτό κοιτάμε να λύσουμε. Είναι σημαντική και η αγορά, για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά πρώτα το σύστημα υγείας».
Όσο για το εμβόλιο κι αν θα είναι ένα «όπλο» έτσι ώστε να επιστρέφει η κοινωνία και η οικονομία σε φυσιολογικούς ρυθμούς, υπογράμμισε: «Είναι δύσκολο για την εστίαση. Το εμβόλιο θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για να ανοίξουμε, αλλά κι αυτό θα καθυστερήσει για να δώσει την ανοσία που χρειάζεται στους πολίτες. Για να έχουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας χρειάζεται ένα εξάμηνο. Ως τον Μάιο πιστεύω να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν θα αποκλείσει την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων που έχουμε μάθει για αυτή τη νόσο. Θα είναι κάτι σαν τη γρίπη, θα υπάρχουν κρούσματα, θα πρέπει να δούμε συνολικά τη συμπεριφορά του ιού για να χτίσουμε μια εικόνα και να δώσουμε τις πληροφορίες στο κοινό».
Στη συνέχεια, ο κ. Γώγος ανέφερε πως «Είναι δύσκολο στην πανδημία να αποκλείσεις κάτι. Περιμένουμε να βελτιωθεί η εικόνα, πρέπει να συμβεί αυτό με τα μέτρα που έχουν παρθεί. Η κοινωνία έχει κουραστεί από τα μέτρα, δεν μπορούμε να πορευόμαστε έτσι συνέχεια. Βλέπω κι εγώ κίνηση στους δρόμους, αλλά ο κόσμος πάει και στις δουλειές του κι ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα δουλειές».
Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα επιβολής ενός πιο αυστηρού lockdown, υπογράμμισε: «Όλα ανοικτά είναι, θα δούμε. Πιστεύω να μην χρειαστεί να πάμε σε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη. Ας κρατήσουμε αυτό το lockdown που έχουμε, και να δούμε αν θα φέρει αποτέλεσμα. Όπως σας είπα, τα μάτια μας και η προσοχή μας είναι πάνω στο σύστημα υγείας, εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα τώρα».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τι θα κρίνει το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης άρσης του lockdown