Κορoνοϊός - Θεσσαλονίκη: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία - Γεμίζουν διαρκώς οι ΜΕΘ
Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τους γιατρούς να μετρούν τα κρεβάτια σε κάθε εφημερία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA.
Η μία εφημερία δε διαφέρει από την άλλη σε αριθμούς. Τα κρεβάτια στη ΜΕΘ γεμίζουν κι αδειάζουν διαρκώς.
Oι γιατροί και οι νοσηλευτές ελπίζουν πως τα μέτρα θα αποδώσουν τελικά και η σημαντική μείωση των κρουσμάτων θα ελαττώσει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη έστειλε ένα πολύ πιο απαισιόδοξο μήνυμα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Παγώνη είπε συγκεκριμένα:
«Όσοι μένουν σε κάθε σπίτι, θα βάλουν τα καλά τους, θα φτιάξουν ωραία φαγητά, θα βάλουν μουσική και θα περάσουν μόνοι τους το ρεβεγιόν και τις ημέρες των Χριστουγέννων, χωρίς ανθρώπους από άλλες οικογένειες, παρά τα όσα είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός.
Εμείς οι γιατροί θα πούμε αυτό που πρέπει να γίνει, βλέποντας πόσο υψηλά παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και η κατάσταση στα νοσοκομεία.»
Η κ. Παγώνη προσέθεσε:
«Θα βλέπουμε από το μπαλκόνι τους γείτονες που με τον ίδιο τρόπο θα γιορτάζουν στο στολισμένο σπίτι τους και θα πούμε μέσω του διαδικτύου και του τηλεφώνου τις ευχές στους αγαπημένους μας ανθρώπους γιατί έτσι πρέπει να γίνει λόγω των συνθηκών.»
Εκτίμησε δε, πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για μήνες:
«Τις Απόκριες μπορούμε να βάλουμε τη στολή μας, να φορέσουμε τη μάσκα μας και να μείνουμε σπίτι μας. Δεν θα κάνουμε ούτε Πάσχα, καθώς ακόμη δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, θα είμαστε μόνο στο 50-60% τότε που θα έχει εμβολιαστεί.»
Το πινγκ πογνκ των κρουσμάτων
Παρά το συνεχιζόμενο επί σχεδόν ένα μήνα lockdown, η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι και οι διασωηλγνωμένοι παραμένουν στο ύψη.
Οι αντοχές του ΕΣΥ εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Χτες τα κρούσματα ήταν 1383, οι διασωληνωμένοι 594 και οι θάνατοι από κορoνοϊό 98.
Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το λεγόμενο πινγκ πονγκ των κρουσμάτων. Ο κορoνοϊός κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς, ορισμένοι εκ των οποίων γίνονται εστίες υπερμετάδοσης. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι φέρνουν τον κορωνοϊό στο σπίτι, όπου είναι συγκεντρωμένες λόγω lockdown, οι οικογένειες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε νέα κρούσματα στα οικογενειακά περιβάλλοντα και να επιβραδύνεται η ανάσχεση της επιδημίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 904 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι