Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ο εμβολιασμός προκειμένου να δημιουργηθεί σταδιακά συλλογική ανοσία αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης καθώς πλησιάζει η έγκριση εμβολίων κατά του κορονοϊού και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
INTIME
3'

Οι προκλήσεις πολλές και έχουν να κάνουν και με τα logistics, το πώς και πού δηλαδή θα αποθηκευτούν τα εμβόλια με πρώτο αυτό της Pfizer και την ιδιαιτερότητα της διατήρησής του σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου, αλλά και με την οργάνωση των εμβολιασμών προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός, ένας παράγοντας, δηλαδή, που ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ως προς το πρώτο συνολικά θα υπάρξουν 14 ειδικά ψύκτες βαθειάς κατάψυξης, με τους επτά πρώτους να έχουν ήδη παραληφθεί, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε έξι μεγάλους χώρους με τις πληροφορίες να μιλούν για χώρους σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα.

Ως προς το δεύτερο, την οργάνωση, δηλαδή, των εμβολιασμών θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ένας θα είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης, Όπως εξήγησε την Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος οι 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού.

Στη συνέχεια οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα απάντησης στέλνοντας χωρίς χρέωση είτε το 1 (αποδέχομαι) είτε το 2 (δεν αποδέχομαι).

Στην πρώτη περίπτωση ο πολίτης θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού ενώ για τη δεύτερη, εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος, «ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει – γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός – με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο».

Παρόμοιος θα είναι κατά τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και ο τρόπος για ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr στην οποία θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Το μόνο που θα πρέπει να έχει διαθέσιμο ο πολίτης που επιλέγει αυτή τη διαδικασία θα είναι το ΑΜΚΑ του ώστε πληκτρολογώντας το είτε θα ενημερώνεται για το πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός είτε για να προγραμματίσει το ραντεβού του προκειμένου να εμβολιαστεί σε ένα από τα 1.088 κέντρα.

Ήδη κατά πληροφορίες του newsbomb.gr οι δομές που έχουν επιλεγεί ως κέντρα εμβολιασμού έχουν ενημερωθεί για το πώς θα πρέπει να στελεχωθούν, τι υλικά πρέπει να διαθέτουν και τι μέτρα ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζουν.

Επειδή, όμως, υπάρχουν και συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν ενταχθεί στην άυλη συνταγογράφηση είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές διαδικασίες, θα υπάρξει και call center προκειμένου να δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.

Υπογράμμισε δε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη, «δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους».

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους να διευκρινίζει ότι σε πρώτη φάση στην Ελλάδα θα φτάσουν 500.000 δόσεις με τις οποίες θα θα εμβολιαστούν αρχικά 250.000 άτομα αφού το εμβόλιο είναι 2 δόσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη μπροστά στις αποφάσεις: Θα συνεχίσει να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν ή θα πάρει επιτέλους μέτρα;