Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει για βάσεις και αριθμό εισακτέων - Το σχέδιο του υπ. Παιδείας

Οι αλλαγές αυτές, μάλιστα, αναμένεται να επηρεάσουν το μηχανογραφικό και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει για βάσεις και αριθμό εισακτέων - Το σχέδιο του υπ. Παιδείας
INTIME
2'

Οι προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο καθορισμού των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά, τελικά, και στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Ο δεύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει τον αριθμό των εισακτέων έχει να κάνει με την διαγραφή από το μηχανογραφικό τμημάτων ΤΕΙ τα οποία θα κριθεί ότι πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν βάσει και της αξιολόγησης που κάνει η νέα Εθνική Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΕΘΑΑΕ).

Οι πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι ο αριθμός των τμημάτων ΤΕΙ που θα «κοπεί» θα είναι κάτω από το 10% του συνόλου τους.

Κριτήρια θα αποτελέσουν κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αριθμός των «πρώτων προτιμήσεων» που έχουν σήμερα τα τμήματα των πανεπιστημίων (πόσο δηλαδή αποτελούν προορισμό σπουδών που προσελκύει μεγάλη μερίδα των νέων) αλλά και ποιος είναι ο ρυθμός αποφοίτησης των υποψηφίων τους.

Οι βάσεις

Κατά το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ η βάση εισαγωγής δεν θα είναι ένας απόλυτος αριθμός, αλλά θα είναι ένα βαθμολογικό όριο που θα επιλέγεται κατά περίπτωση και επιστήμη, σε συνάρτηση με τον γενικό μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων πανελλαδικά.

Δηλαδή, εάν ο μέσος όρος της επίδοσης όλων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις μιας χρονιάς είναι π.χ. το 11, το κάθε τμήμα θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τη βάση εισαγωγής στα μαθήματά του λίγο προς τα πάνω ή λίγο προς τα κάτω από αυτό, ανάλογα με τις επιλογές του και με τα δεδομένα της κάθε εξεταστικής περιόδου.
Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, έτσι, δεν θα είναι ενιαία, αλλά ούτε και η ίδια κάθε χρονιά. Θα βρίσκεται σε ευθεία σχέση και θα εξαρτάται από τις επιδόσεις των υποψηφίων την κάθε χρονιά, οπότε θα αποτελεί έναν βαθμό που καθορίζεται από αυτήν.

Κύκλοι σπουδών αντί νέων ΤΕΙ

Στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αλλαγή του «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας μελετάει και τον σχεδιασμό και την ίδρυση νέων τριετών κύκλων σπουδών στο εσωτερικό των πανεπιστημίων που θα επαναφέρουν την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση στον «χάρτη» και τις ειδικότητές τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι απόφοιτοί τους βέβαια θα έχουν επαγγελματικά προσόντα επιπέδου 6 (πανεπιστημιακός τίτλος) στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη μπροστά στις αποφάσεις: Θα συνεχίσει να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν ή θα πάρει επιτέλους μέτρα;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή