Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Για αυτό δεν πέφτουν τα κρούσματα - Δεν υπάρχει lockdown
Από τις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα είναι σε lockdown, προκειμένου να σταματήσει η έξαρση του κορονοϊού που είχε αρχίσει να παρατηρείται από το τέλος του Οκτωβρίου στη χώρα. Αυτή η δεύτερη εφαρμογή τέτοιου τύπου μέτρων, όμως, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε τόσο από το γεγονός πως έχουν δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις στην εφαρμογή τους – από τις 30 Νοεμβρίου στις 7 Δεκεμβρίου, έπειτα στις 14 Δεκεμβρίου κι εν τέλει στις 7 Ιανουαρίου – αλλά κυρίως από τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αυξημένος, όπως αντίστοιχα είναι σοβαρό το πρόβλημα στο σύστημα υγείας καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και ένας αριθμός ανάμεσα σε 570 και 600 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένος. Παράλληλα, καθημερινά αυξάνεται κατά 90 με 100 άτομα η μακάβρια λίστα των θανάτων στην Ελλάδα που έχουν φτάσει συνολικά στους 3.289 από την αρχή της πανδημίας.
«Πολλά πράγματα δεν γίνονται σωστά, υπάρχουν πολλαπλές αιτίες που δεν πέφτουν οι αριθμοί», εξήγησε στο Newsbomb.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Πρώτα από όλα, πάμε προς τον χειμώνα και αυτό αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Όσο πέφτει η θερμοκρασία, με τη λογική που είδαμε μείωση το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας και της βελτίωσης του καιρού και συγχωρέθηκαν όποια λάθη κάναμε, έτσι υπάρχει αυτή η αύξηση», σχολίασε ο κ. Βασιλακόπουλος για το γιατί δεν παρατηρείται βελτίωση των δεδομένων.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «Ο δεύτερος σοβαρός λόγος, είναι πως υπήρχε πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όταν ένα επιδημιολογικό φορτίο είναι τόσο υψηλό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρεις να το μειώσεις».
Σχετικά με την εφαρμογή του lockdown και αν αυτή δεν έγινε όπως θα έπρεπε, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ξεκάθαρος. «Καταρχάς αυτό το lockdown δεν είναι πραγματικό. Δεν είναι lockdown όπως αυτό που έγινε την άνοιξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα», σχολίασε.
«Ο κόσμος φυσιολογικά έχει κουραστεί, όμως, δεν εφαρμόζει και τα μέτρα όπως πρέπει. Παρασύρθηκε από το καλοκαίρι, όπου μας συγχωρέθηκαν αρκετά από τα λάθη, και οι περισσότεροι θεώρησαν πως το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Άρα, αφού δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα, δεν χρειάζεται να προσέχουμε και τόσο πολύ. Βλέπω ακόμα και συναδέλφους μου στα νοσοκομεία όπου δουλεύω, να μην τηρούν σωστά τα μέτρα, οπότε καταλαβαίνετε πως είναι πρόβλημα η συμπεριφορά. Είναι τέτοια που δεν βοηθάει δυστυχώς να λυθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Όσο για το τι θα έπρεπε να συμβεί για να υπάρξει σαφής βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και ενδεχομένως τη επιβολή σκληρότερων απαγορεύσεων για να πειστεί η κοινωνία για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Θα έπρεπε να υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα, αυτό είναι βέβαιο. Θα έπρεπε να μπούμε σε μια διαδικασία περιορισμού του αριθμού των SMS, ειδικά σε πιο βεβαρημένες περιοχές. Δεν γίνεται σε μια περιοχή «κόκκινη» να στέλνει κάποιος 20 και 30 μηνύματα την ημέρα. Έτσι θα είναι έξω συνέχεια, θα συναντήσει περισσότερους ανθρώπους άρα κινδυνεύει να μεταδώσει τον ιό σε περισσότερους», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει συνειδητό σε όλους μας πως μπορεί να κολλήσουμε κάποιον ή να μας κολλήσει κάποιος, χωρίς καν να το ξέρει. Ακόμα και στη δουλειά όπου μπορεί να είμαστε με τους ίδιους ανθρώπους για 10-20 χρόνια και να είναι φίλοι μας, αισθανόμαστε οικεία αλλά ο κίνδυνος είναι εκεί. Πρέπει όλοι να προσέχουμε πάρα πολύ», τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: Οι 9 νομοί με τα περισσότερα κρούσματα - Πού εντοπίζονται οι νέες μολύνσεις