Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: «Με τόσα κρούσματα καθημερινά, δεν ανοίγει η αγορά»

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ξεκαθαρίζει στο Newsbomb.gr πως δεν γίνεται να συζητάμε για άνοιγμα αγοράς τα Χριστούγεννα έχοντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων και εκατοντάδες διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Τι είπε για το εμβόλιο και πότε θα προσφέρει ανοσία στον πληθυσμό.
InTime
4'

Το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων, παρά το γεγονός ότι το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, έφερε ξανά στο επίκεντρο τη συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς. Ειδικότερα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το θέμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο «καυτό», πλην όμως φαίνεται πως οι επιστήμονες είναι αρνητικοί σε κάθε πιθανότητα να επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ακόμα και υπό περιορισμούς!

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να διεξάγεται μια τέτοια συζήτηση τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας «στενάζει» με τον αριθμό των διασωληνωμένων συμπολιτών μας να παραμένει υψηλότατος και να προκαλεί «ασφυξία» στις ΜΕΘ.

«Όπου άνοιξαν αγορές, αυξήθηκαν τα νούμερα κι έκλεισαν»

«Με 1.600 κρούσματα κάθε ημέρα και τόσο υψηλό αριθμό διασωληνωμένων, δεν γίνεται να μιλάμε για κανένα άνοιγμα αγοράς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος και υπογράμμισε πως το άνοιγμα των αγορών είναι πολύ πιθανό να φέρει γρηγορότερα ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα, αναφέροντας και σχετικά παραδείγματα χωρών που «πλήρωσαν» την επαναλειτουργία μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

«Όπου άνοιξαν οι αγορές, υπήρξε κοσμοσυρροή που σημαίνει κίνδυνος διασποράς του ιού. Σε κάποιες χώρες, μάλιστα, που άνοιξαν και νωρίτερα όπως στη Γερμανία, αυξήθηκαν ξανά τα νούμερα και αναγκάστηκαν να τις κλείσουν ξανά», τόνισε.

«Λιανεμπόριο ίσως, αλλά με αυστηρά μέτρα»

Σχολιάζοντας την ανάγκη, ωστόσο, να υπάρξει λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, ο κ. Βασιλακόπουλος έδωσε ένα παράδειγμα του ποια καταστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

«Το μόνο που θα μπορούσα να φανταστώ είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα μικρά καταστήματα, αλλά με ραντεβού. Όπως έγινε με τα κομμωτήρια. Να ξέρει ο πελάτης πως στο κατάστημα θα πάει από τις 10:00 μέχρι τις 10:30 και να εξυπηρετούνται δυο – τρεις πελάτες σε αυτό το διάστημα. Έτσι δεν θα περίμεναν 50 έξω από το κατάστημα, δεν θα υπήρχε συνωστισμός και κάπως έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα. Τηρώντας πάντα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα», ανέφερε.

«Κάναμε τις μάσκες μούσι…»

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα μηνύματα που λαμβάνει ο κόσμος από ενέργειες όπως το πιθανό άνοιγμα των καταστημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κόσμος θεωρεί πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην τηρεί τα μέτρα. Κάτι που όπως ανέφερε, δεν κάνει ήδη στον βαθμό που θα έπρεπε.

«Όλο το μυστικό είναι να μην υπάρχει συνωστισμός και όλοι να ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλο, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μάσκα. Διότι οι περισσότεροι την έχουν κάνει τη μάσκα… σαν μούσι! Έβλεπε και στην προηγούμενη άρση των μέτρων επαγγελματίες να έχουν στάνταρ τη μύτη έξω, και συχνά και το στόμα. Κάλυπταν το πηγούνι που δεν μεταδίδει τίποτα», υπογράμμισε.

«Η μεγάλη επιδημιολογική εικόνα είναι στην επαρχία, όπου δεν υπάρχει έλεγχος. Εκεί ο κόσμος είναι ακόμα πιο χαλαρός, μπορεί να συναντάει ο ένας τον άλλον καθημερινά, μπορεί ακόμα και καταστήματα να λειτουργούν χωρίς να το γνωρίζει κανείς, και καλώς να λειτουργήσουν τα μαγαζιά αλλά όχι χωρίς να τηρούνται μέτρα και να γίνεται έλεγχος. Η ανθρώπινη επαφή είναι η κύρια αιτία μετάδοσης και αυτή πρέπει να αποφεύγουμε», σχολίασε σχετικά με τη χαλαρότητα που επικρατεί σε πολλές περιοχές ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Τότε θα δώσει… ανάσα το εμβόλιο»

Σχετικά με το εμβόλιο και το πότε αυτό θα μπορέσει να δώσει «ανάσα» στην κοινωνία, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ ήταν σαφής.

«Το εμβόλιο θα πρέπει να έχει καλύψει το 60%-70% του πληθυσμού για να μπορούμε να πούμε πως προσφέρει πλέον ασφάλεια. Μαγικός αριθμός δεν υπάρχει, αυτό το ποσοστό θεωρείται σχετικά ασφαλές. Είναι δεδομένο πως μέχρι να φτάσουμε σε κάλυψη ποσοστού 70% του πληθυσμού από το εμβόλιο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει η εφαρμογή των μέτρων», ξεκαθάρισε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Οι 9 νομοί με τα περισσότερα κρούσματα - Πού εντοπίζονται οι νέες μολύνσεις