Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό μπρα ντε φερ για το κείμενο συμπερασμάτων – Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης
Σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Στο παρασκήνιο οι διεργασίες είναι έντονες, με την Ανγκελα Μέρκελ να επιδιώκει ένα ανακοινωθέν που συμβαδίζει με τα γερμανικά συμφέροντα.
Στον αντίποδα Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος αλλά και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για τη θρασεία πολιτική της.
Σύμφωνα με πληροφορίες γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως απόφαση για εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας πολύ δύσκολα θα υπάρξει. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να πιέσει ώστε στο κοινό ανακοινωθέν θα γίνεται λόγος για εμπάργκο όπλων από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών προς την Τουρκία αλλά και για ξεκάθαρες κυρώσεις, όπως η απαγόρευση των συναλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και τουρκικών εταιρειών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν έχει οριστικοποηθεί ακόμα, και αναμένεται να κλείσει την τελευταία στιγμή και αφού όλες οι πλευρές θα είναι ικανοποιημένες σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο. Οι ευρωπαίοι είναι ξεκάθαρο πως παίζουν το παιχνίδι με τις λέξεις σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των «27» σχετικά με το τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει μετ’ επιτάσεως στην επιβολή κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας. Η φράση του «Pacta sunt servanda», δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται κατά την είσοδο στη Σύνοδο Κορυφής καταδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα υποχωρήσει αν δεν ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ ως το διακύβευμα της συζήτησης, εξηγώντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη ξεχωρίζει και η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία για έγκριση προϋπολογισμού και Ταμείου Ανάκαμψης. «Εκτιμώ η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες ΕΕ το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή».
«Θα συζητήσουμε το θέμα της Τουρκίας για να δούμε πώς θα μπορέσουμε από κοινού να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να προστατεύσουμε τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Για την Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκτίμησαν ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε θετικά την κατάσταση, δεν έχουν γίνει βήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Η εκτίμηση είναι λοιπόν ότι η κατάσταση δεν είναι θετική και πρέπει να τη διαχειριστούμε», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα – Το σπάνιο φαινόμενο που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό