Εμβόλιο κορονοϊού: Τα στοιχεία που «τρομάζουν» την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η επιτυχής έκβαση στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό του πληθυσμού που θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικά 24 ωρα, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Η έρευνα αυτή είχε ως κεντρικό της άξονα τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία τα θέματα του εμβολιασμού. Βασικό συμπέρασμα ότι μόλις το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί.
Οι επιτελείς του Μαξίμου και του κρατικού μηχανισμού, διαβάζουν αντίστροφα αυτό το αποτέλεσμα: Πρακτικά, το 58% του πληθυσμού (ή των ερωτηθέντων αν θέλετε) δεν φαίνεται διατεθειμένο να εμβολιαστεί. Αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αν αναλογιστούμε την έκκληση των επιστημόνων ότι πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού πληθυσμού για να επέλθει η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα δύο είναι οι βασικές αιτίες που κάνουν αυτή την στιγμή τους πολίτες να διστάζουν απέναντι στον εμβολιασμό:
- Ο φόβος για τις όποιες παρενέργειες και
- Η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως όσους το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι απαιτείται μια μεγάλη καμπάνια πειθούς, μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου εύκολη για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ας μην ξεχνάμε ότι για τον Κυριακή Μητσοτάκη η ανάγκη μαζικού εμβολιασμού αποτελεί, όπως ο ίδιος έχει επισημάνει σε στενούς του συνεργάτες, την νούμερο ένα προτεραιότητα για τους πρώτους μήνες του 2021.
«Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και στη λειτουργία των καταστημάτων είχαν αυτή τη φορά ως αποτέλεσμα στάσεις και συμπεριφορές των πολιτών διαφοροποιημένες σε σχέση με την άνοιξη του 2020», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» η Δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου, Μέλος ΕΔΙΠ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας.
Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ως βάση δείγμα 3.571 παρατηρήσεων, συμμετέχοντες κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού προφίλ και στόχο να «διερευνηθούν οι κύριες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown».
Με τις εξελίξεις στο θέμα να καλπάζουν, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 63% των Ελλήνων θεωρούν πιθανό να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 «ενώ μόλις το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί».
Το εμβόλιο και τον εμβολιασμό «βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία», εξηγεί η κυρία Ψιλούτσικου, ενώ μια δυνατότητα να παρέχεται επιλογή μεταξύ εμβολίων διαφορετικών εταιρειών «θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους ήδη είναι θετικά διακείμενοι προς αυτό, ανασταλτικά για όσους έχουν ήδη επιφυλάξεις», αναλύει η υπεύθυνη της έρευνας.
«Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», προσθέτει.
Αδιαφορία των πολιτών στην ενημέρωση για την covid 19
Ακόμα χειρότερο είναι το εύρημα της έρευνας που σημειώνει ότι οι πολίτες είναι λιγότερο ενημερωμένοι για την εξέλιξη της πανδημίας από ότι ήταν στο πρώτο κύμα του ιού.
Είναι δηλαδή μειωμένη η διάθεση για ενημέρωση για την Covid-19 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020 όπως και η εμπιστοσύνη. «Λιγότεροι από τους μισούς (ποσοστό 38%) ενημερώνονται καθημερινά, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν ενημερώνεται καθόλου», σημειώνει η κα Ψιλούτσικου. Μικρότερο είναι και το ποσοστό που εμπιστεύονται τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων ή του τόπου κατοικίας.
Την μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η εμπιστοσύνη προς την πολιτεία με ποσοστό 39% έναντι 57% τον Απρίλιο 2020 ενώ αμετάβλητο είναι το ποσοστό όσον εμπιστεύονται... τον εαυτό τους: οι 85 στους 100 Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης πάνω από όλα στη δική τους αντίληψη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγνοούν τις υποδείξεις των γιατρών και ο καθένας αποφασίζει βάσει των προσωπικών του γνώσεων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Το γονίδιο της τουρκικής βαρβαρότητας – Εθνικισμός, τζιχάντ και ο μόνος δρόμος της Ελλάδας