Διαδηλώσεις με τη συγκατάθεση του κράτους…
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε το παραπάνω θέμα, με αφορμή το Κυριακάτικο ξέσπασμα των διαδηλωτών και το κάψιμο πολλών κτηρίων.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως τα τρία θέματα που συζητήθηκαν, ήταν οι αποζημιώσεις και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν, η χρηματοδότηση δημοσίων χώρων που επλήγησαν από τον «πόλεμο» ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία, η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και θα θέτει όρους και προϋποθέσεις για τις διαδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και οι κυρώσεις που θα θεσμοθετηθούν σε περίπτωση πρόκλησης καταστροφών στη διάρκεια διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, οι 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα Κυριακάτικα γεγονότα, θα χρηματοδοτηθούν με 10 εκατ. Ευρώ ενώ θα υπάρξει σύσταση επιτροπής προκειμένου να γίνει αποτίμηση των καταστροφών και αν χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως ο Δήμος Αθηναίων θα μπορεί να παρέχει απαλλαγή ενός έτους από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών.
Ακόμη, θα υπάρξει μείωση της τάξης του 50% στα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων για σκαλωσιές, υλικά οικοδομής κ.λπ. κατά τη διάρκεια εκτελέσεων έργων στα κτήρια που επλήγησαν.
Για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, οι αποφάσεις που πάρθηκαν θα είναι επαναστατικές. Μάλιστα ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συνταχθεί πριν δύο χρόνια και η οποία αναφέρει:
- Όποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.
- Όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Άλλως, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.
- Όλες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.
ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εξαιρούνται...