Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Γιορτές σε «φούσκα» - Μέσα σε οκτώ λεπτά μπορεί να γίνει διασπορά

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περίοδο των γιορτών.
InTime
6'

«Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας, να κάνετε υπομονή», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτηριστικά και σχολίασε πως οι ισορροπίες στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες. «Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις όπως μπορεί να συμβεί στα σπίτια μας αυτές τις ημέρες, δίνουν την ευκαιρία στον ιό για υπερμετάδοση», σχολίασε.

Μάλιστα εξήγησε πως αν υπάρχει ασυμπωματικός ανάμεσα στους καλεσμένους ενός σπιτιού, μπορεί εύκολα να μεταδώσει τον ιό σε όλους. «Μιλάμε για την ανάγκη να καθορίσουμε τη φούσκα μας για τις γιορτές. Την ανάγκη να είμαστε με μικρή παρέα, με συγκεκριμένους συγγενείς και φίλους που θα γιορτάσουμε φέτος».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε μάλιστα και το πως μπορεί να γίνει η διασπορά μέσα σε έναν κλειστό χώρο όπως ένα σπίτι στο οποίο θα γίνει ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά.

«Αν σε 150 τ.μ. μαζευτούν 20 άτομα, για πάνω από τέσσερις ώρες, ακόμα κι αν όλοι φοράνε μάσκες συνεχώς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς. Αν κανένας δεν φοράει μάσκα, και πιάσουν και κανένα τραγουδάκι πάνω στο κέφι, τότε αρκούν οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά», ανέφερε.

«Έχει σημασία να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων. Βλέπετε πόσο εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει δυο, στη συνέχεια ο καθένας από αυτούς άλλους δυο και πάει λέγοντας. Στόχος είναι να κρατήσουμε τα μέτρα για να διακόψουμε τη διασπορά. Έστω και μια από τις δυο μολύνσεις αν σταματήσουμε, είναι θετικό. Ακόμα και μια διασπορά σε ένα σπίτι αν μειώσουμε, θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης πως «κανένα μέτρο ατομικής προστασίας δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικό. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όλα για να είμαστε ασφαλείς. Να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού. Είναι κατανοητό πως έχουμε ανάγκη να δούμε τους συγγενείς μας, να συναντήσουμε τους ανθρώπους μας αλλά πρέπει να επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές. Αερισμό χώρων, μικρή παρέα, τήρηση αποστάσεων. Θα ήταν κρίμα ενώ μένουμε σπίτι λόγω πανδημίας, να χαθούν τα αποτελέσματα μιας συνολικής προσπάθειας. Μια αύξηση κρουσμάτων θα κατέστρεφε ότι πετύχαμε τις τελευταίες εβδομάδες».

«Αποτελεσματικό το εμβόλιο, θα υπάρξει προτεραιότητα»

Νωρίτερα, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως παρατηρείται μείωση των αριθμών, όπως και μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σχολίασε πως παρατηρούνται κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων, ενώ επεσήμανε πως το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στο εμβόλιο αναφέροντας την έναρξη των εμβολιασμών στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, εστίασε μάλιστα στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας πως θα έχουν προτεραιότητα. Όπως εξήγησε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχουν δημοσιευτεί, και είναι αυτό που θα έρθει και στην Ελλάδα, αναφέρουν πως χορηγήθηκε σε πάνω από 18.000 ανθρώπους όπου οι μισοί εξ αυτών ήταν από 55 ως 89 ετών. Περίπου 4.500 από αυτούς ήταν άνω των 65 αι 1.000 από αυτούς άνω των 75 ετών.

«Περίπου οι μισοί ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, όπως πνευμονοπάθεια, διαβήτη, κακοήθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα. Και σε αυτά τα άτομα υπήρχε μεγάλη αποτελεσματικότητα, πάνω από 95%, κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που έθεσε σαν στόχο ο ΠΟΥ, που μίλαγε για 65%. Ήταν ίδια η αποτελεσματικότητα σε νεαρότερους και ηλικιωμένους, με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά και αυτά τα άτομα», σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας για τις παρενέργειες ανέφερε πως «Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος. Ναι είχαν πόνο στο χέρι και κάποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και ο πυρετός. Ήταν ηπιότερες στα άτομα άνω των 65 ετών. Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα δεν εμφάνισαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε ειδική μνεία στις εγκύους και στα παιδιά ξεκαθαρίζοντας πως δεν έγιναν κλινικές μελέτες για τις συγκεκριμένες ομάδες. Ανέφερε, όμως, πως υπήρξαν 12 γυναίκες οι οποίες εμβολιάστηκαν χωρίς να γνωρίζουν πως κυοφορούν και η εγκυμοσύνη τους προχωρά κανονικά και χωρίς κανένα σύμπτωμα. Όπως εξήγησε, θεωρείται βέβαιο πως στο μέλλον τα παιδιά θα εμβολιάζονται για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό, αφού θα γίνουν οι σχετικές κλινικές μελέτες.

«Όλα αυτά τα αποτελέσματα, δεν αφήνουν αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και για τις ομάδες προτεραιότητας που θα υπάρξουν. Το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό, αλλά προτρέπω όλους να το κάνουν. Βλέπουμε, άλλωστε, πως οι θεσμικοί παράγοντες των χωρών ο ένας μετά τον άλλων δίνουν την έγκριση για την κυκλοφορία του», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση που έγινε για εμβολιασμό σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως δεν υπάρχει κλινική μελέτη για τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για να μπουν οι προτεραιότητες. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Πρώτοι θα είναι σίγουρα οι άνθρωποι από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας καμβάς παραγόντων που θα διερευνηθούν».

Τα σχολεία και το σύνδρομο «Καβασάκι»

«Το άνοιγμα του σχολείου είναι προτεραιότητα, τα παιδιά είναι εκτός περιβάλλοντος καιρό τώρα. Είναι σαφές πως κλείσαμε για το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό μας ανάγκασε να εισηγηθούμε το κλείσιμο των σχολείων. Στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα θρανία του στις 7 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν σκέψεις για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες», απάντησε σε σχετική ερώτηση η κ.Παπαευαγγέλου, ενώ κλήθηκε να απαντήσει και για τη νόσο Καβασάκι που εμφανίστηκε σε κάποια παιδιά κι αν σχετίζεται με τον κορονοϊό.

«Εφόσον στο δεύτερο κύμα είχαμε περισσότερα παιδιά που νόσησαν, είχαμε εικόνα με επιπλοκή αυτή της νόσου. Χρησιμοποιούμε διαφορετική ορολογία. Κρούσματα είχαμε και στην Ελλάδα, στην Πάτρα υπήρξε μια περίπτωση, στο Αγλαΐα Κυριακού ήταν δυο-τρια παιδιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων και εμφανίστηκαν περιπτώσεις παιδιών με αυτό το σύνδρομο, αλλά σταματήσαμε να το λέμε Καβασάκι. Είναι μια σπάνια επιπλοκή, που συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Απλώς δεν αναφέρεται πλέον με αυτό το όνομα», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Η Τουρκία ανοίγει πυρ στο βορειανατολικό Αιγαίο