Παγώνη στο Newsbomb.gr: Τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 60% - Ασφαλείς μόνο όταν το κάνουν όλοι

Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε θα νιώσουμε ασφαλείς από τον κορονοϊό; Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη εξηγεί στο Newsbomb.gr γιατί πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός για να υπάρχει αποτέλεσμα. Γιατί παραμένει επιφυλακτική παρά τη μείωση των κρουσμάτων.
AP Images
3'

Ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα χθες, Δευτέρα (14.12), αναλώθηκε στη διαδικασία με την οποία θα γίνει ο εμβολιασμός. Ειδικότερα η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ζητήματα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες αλλά και τις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα έτσι ώστε να λάβουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μέχρι, όμως, να ξεκινήσουν τα εμβόλια απαιτείται η μέγιστη προσοχή από όλους μας, όπως υπογραμμίζει στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Όπως εξήγησε, χρειάζεται να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού για να πούμε πως είμαστε ασφαλείς και ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για μέτρα, ενώ εκτίμησε πως ως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.

«Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι να ξεκινήσουν τα εμβόλια. Ελπίζουμε ότι με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί, ότι ως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 55% με 60% του πληθυσμού. Μέχρι τότε, όμως, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και τήρηση όλων των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Ασφαλείς δεν μπορούμε να είμαστε αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Με το ποσοστό που ανέφερα υπάρχει μια ασφάλεια για να μπορούμε να πούμε πως είναι εφικτό να χαλαρώσουν κάποια μέτρα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη

«Μεγάλη προσοχή τα Χριστούγεννα, επικίνδυνοι Ιανουάριος και Φεβρουάριος»

Η κ. Παγώνη σχολίασε επίσης πως παρά τη βελτίωση που υπάρχει σε κάποια επιδημιολογικά δεδομένα, είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν κρίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Ακόμα είναι νωρίς, θα πρέπει να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας οι τελευταίοι αριθμοί, αλλά παρακολουθούμε το θέμα των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων. Είναι οι παράμετροι που θα δείξουν πως θα πάνε τα πράγματα τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Έρχονται τα Χριστούγεννα και στις γιορτές όλοι θέλουν να βρεθούν με τους δικούς τους ανθρώπους. Θα υπάρχουν οικογενειακές συναντήσεις, μέχρι εννέα άτομα όπως έχει ειπωθεί. Εκεί χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να είναι κανονικά, μόνο η οικογένεια που μένει σε ένα σπίτι, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει η μετάδοση από τυχόν ασυμπτωματικούς. Αν έρθει μια άλλη οικογένεια απ’ έξω, μπορεί να μεταδώσει κάποιος τον ιό», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, πρόσθεσε πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι διαχρονικά δυο δύσκολοι μήνες λόγω της έξαρσης των υπόλοιπων λοιμώξεων, μεταξύ αυτών και η γρίπη. «Θα πρέπει λοιπόν να μην έχουμε έξαρση και του κορονοϊού. Όσο λιγότερα κρούσματα έχουμε, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα για τους δυο δύσκολους μήνες που περιμένουμε», τόνισε.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως το επόμενο διάστημα, ειδικά αυτό των εορτών, χρειάζεται «υπομονή, ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή από όλους μας», έτσι ώστε να μην υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Δεν αποκλείουμε χτύπημα του Ερντογάν τις επόμενες ώρες»