Κρούσματα σήμερα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που κρίνει τα πάντα - Στα ύψη η αγωνία

Νέα κρούσματα: Η βελτίωση που έχει παρουσιαστεί στα νέα κρούσματα αναμένεται να περάσει από μεγάλη «δοκιμασία» λόγω των εορτών

Κρούσματα σήμερα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που κρίνει τα πάντα - Στα ύψη η αγωνία
5'

Με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι το άνοιγμα της αγοράς και των εκκλησιών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού. Τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, έχουν εμφανίσει μια ορατή κάμψη που όμως όπως έχει γίνει αντιληπτό είναι αρκετά εύθραυστη λόγω των συγκυριών.

Χθες, Δευτέρα (14/12) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα, με τους θανάτους και τους διασωληνωμένους να βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα με 62 και 558 αντίστοιχα. Θετικό είναι το γεγονός ότι τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο έχει πέσει αρκετά και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200.

Πιο συγκεκριμένα:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 184 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 3 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η βελτίωση που έχει παρουσιαστεί όμως αναμένεται να περάσει από μεγάλη «δοκιμασία» λόγω των εορτών καθώς η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί αρκετά, τόσο λόγω του διστακτικού ανοίγματος που επιχειρεί η αγορά όσο και με το άνοιγμα των εκκλησιών.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η σχετική έρευνα του ΑΠΘ που αναφέρει ότι αν δεν τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα τότε θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις λοιμώξεις.

Όπως σημειώνεται η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας πλησιάζοντας τις μέρες των εορτών.

«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών,την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Όπως είχε επισημάνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ «σε ότι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, αυτά παρουσίασαν το μέγιστο τους γύρο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τώρα η ελάττωσή τους στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ιικο φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα υγείας παρατηρήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας σημειώθηκε μια βδομάδα περίπου αργότερα, και ευχή όλων μας είναι να μην έλθουν ξανά αυτές οι δύσκολες μέρες της τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ».

«Οι επιστήμονες εκτιμούν, αναλύουν και προβλέπουν με τις μελέτες τους, αλλά τις αποφάσεις, για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ή τις μετακινήσεις και τον βαθμό επιτήρησης ή χαλάρωσης των μέτρων τον λαμβάνει μόνον η Πολιτεία. Το κρίσιμο, για όλη την περίοδο των εορτών είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκεια τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, και οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα μασκών σε κάθε έξοδο τους, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών», εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα βρήκαν Εκκλησία - κυβέρνηση: Ανοίγουν οι ναοί υπό προϋποθέσεις - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή