Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Βελτίωση με το σταγονόμετρο – Για αυτό «ξέφυγε» η Δυτική Αττική

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr για την αργή αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων και τις αιτίες που οδήγησαν τη Δυτική Αττική σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Βελτίωση με το σταγονόμετρο – Για αυτό «ξέφυγε» η Δυτική Αττική
InTime
4'

Σοβαρό ζήτημα προέκυψε με την έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από πλευράς Πολιτικής Προστασίας. Ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Πέμπτης έκανε γνωστά τα νέα, αυστηρά, μέτρα και το καθολικό lockdown μιας περιοχής που οδηγήθηκε σε νέο κύκλο έξαρσης λόγω πολλών παραγόντων.

«Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, όσο πιο πυκνοκατοικημένη είναι μια περιοχή, τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, σημαντικό ρόλο στην έξαρση της Δυτικής Αττικής έπαιξαν και οι βιομηχανίες της περιοχής καθώς όπως εξήγησε «όπου υπάρχουν χώροι όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι, πιθανόν να εργάζονται κιόλας χωρίς κανόνες ασφαλείας, η διασπορά βρίσκει πρόσφορο έδαφος».

«Μπορεί να δουλεύουμε και για πολλά χρόνια με κάποιους και να υπάρχει μια οικειότητα, η οποία δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Δεν είναι, δηλαδή, δίπλα μας ένας άγνωστος που τον φοβόμαστε κι αυτό οδηγεί σε εφησυχασμό, όχι σωστή εφαρμογή των μέτρων άρα αυξημένο κίνδυνο διασποράς», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε ότι «Μπορεί σε κάποιες περιοχές να υπάρχουν και πολλοί αρνητές, που σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη συμπεριφορά εκείνη που θα τους προστατεύσει από τον κορονοϊό», ενώ αναφορικά με τα μέτρα και αν θα είναι αποτελεσματικά, συμπλήρωσε: «Θα είναι αποτελεσματικά, αν εφαρμοστούν και προσαρμοστούν οι πολίτες. Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει και να εφαρμόσει ένα μέτρο. Το να περιορίσουμε για λίγες ώρες την κινητικότητα και να κλείσουν δραστηριότητες, από μόνο του δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν πράγματα που δεν έκαναν πριν. Άκουσα ομάδες ανθρώπων, όπως Ρομά ή άλλους, να λένε πως δεν έχουν πρόβλημα με τον κορονοϊό. Με τέτοιες τοποθετήσεις, δεν μπορείς να περιορίσεις τη μετάδοση».

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, είναι ο χαμηλός ρυθμός βελτίωσης που παρατηρείται στα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ο ρυθμός μείωσης που παρατηρείται. Είναι υπαρκτός μεν, πολύ μικρότερος από αυτό που θα θέλαμε κι από αυτό που ελπίζαμε. Η βελτίωση είναι με το σταγονόμετρο, πάρα πολύ αργή. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές που δεν υπάρχει βελτίωση, και στη Βόρεια Ελλάδα που είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση από ότι φαίνεται», σχολίασε.

Όσο για το γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος έδωσε τη δική του εξήγηση. «Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, δυτικού τύπου. Δεν είμαστε στην Κίνα που απαγορεύτηκε πλήρως η κυκλοφορία, όπως είδατε στη Γουχάν, και τελείωσαν με τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξήγησε γιατί στο πρώτο κύμα του κορονοϊού η Ελλάδα είχε καταφέρει να τα πάει καλύτερα σε σύγκριση με τη δεύτερη επέλαση του ιού σε όλη την Ευρώπη. «Είχαμε δυο μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον, κάθε μέρα που πέρναγε πηγαίναμε προς το καλοκαίρι, ανέβαινε η θερμοκρασία και όσο ανεβαίνει εμποδίζει τη μεταδοτικότητα αναπνευστικών λοιμώξεων όπως είναι ο κορονοϊός. Ταυτόχρονα, είχαμε φοβηθεί από το παράδειγμα άλλων χωρών. Η αρετή μας ήταν κόρη του φόβου μας, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μετά ήρθε το καλοκαίρι, συγχώρησε τα λάθη που κάναμε και νομίζαμε πως τελείωσε το πρόβλημα. Τέτοια συμπεριφορά υιοθετήσαμε. Όταν γύρισαν από τις διακοπές όσοι πήγαν στα πάρτι, στα μπιτς μπαρ και μπήκαν στις πόλεις, άρχισε ο ιός να αυξάνεται. Ήρθε η πολιτεία, είπε «συστήνω χρήση μάσκας» ενώ ο κόσμος είχε κουραστεί και παράλληλα αρνιόταν ότι υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, και πάθαμε ότι έπαθαν και όλοι οι Ευρωπαίοι. Δεν το πάθαμε μόνο εμείς», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως «μην ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντούν οι πολίτες για εμβόλιο και ελληνοτουρκικά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή