Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι 3 φορές πιο πάνω από την Αθήνα

Κρούσματα σήμερα: Σήμερα, Τρίτη (22/12) ενημερώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον Γκίκα Μαγιορκίνη για την εικόνα της πανδημίας στην χώρα.

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι 3 φορές πιο πάνω από την Αθήνα
IN TIME
5'

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ στην συνέχεια μίλησε για τα στοιχεία της πανδημίας στην Ευρώπη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Γερμανία και την Βρετανία.

«Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής της ιατρικής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει» είπε ο καθηγητής της ιατρικής.

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα σημείωσαν νέα αύξηση σε σχέση με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, ενώ σε τραγικά υψηλά ποσοστά παραμένουν οι ημερήσιοι θάνατοι καθώς και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 22/12 ανακοινώθηκαν 853 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132430, εκ των οποίων το 52,5% είναι άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 5.248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.804 (29,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι 491 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Εξ αυτών, οι 156 (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη, 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν 83 νέοι θάνατοι και 4.340 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 1.754 (40,4%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:


Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.


O ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.704.574 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 464.309 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mετάλλαξη κορονοϊού: Η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορα με την Βρετανία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή