Ευσταθίου στο Newsbomb.gr: Εάν χορέψουμε κι αγκαλιαστούμε στις γιορτές, θα υπάρξει πρόβλημα

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Επικεφαλής Διαχείρισης Κέντρου Υγείας Περιφέρειας Αττικής, Πάνος Ευσταθίου, προειδοποιώντας πως αν δεν δείξουμε την απαραίτητη προσοχή, θα δυσχεράνουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
AP PHOTOS
3'

Η τελευταία εκτίμηση, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, είναι πως η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, όσον αφορά στα κρούσματα - σε μεγαλύτερο βαθμό - και στους διασωληνωμένους και τους θανάτους - σε μικρότερο βαθμό - καταγράφει μία μικρή πτωτική πορεία.

«Φυσικά και δεν μετράμε με τα νούμερα τη ζωή ενός ανθρώπου, ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε πως η ανθρωπότητα έχει ''παγώσει'', καθώς καθημερινά μιλάμε για τόσους πολλούς νεκρούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής Διαχείρισης Κέντρου Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στο Newsbomb.gr

Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού της διασποράς, ένεκα της 7ης εβδομάδας lockdown που διανύουμε, τόνισε ότι «αυτά απέδωσαν σε έναν βαθμό. Εάν δεν υπάρξει έξαρση και συνεχίσουμε να τα ακολουθούμε πιστά, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα είναι ήπιο».

Σχετικά με το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο βρέθηκε στην Βρετανία και εδώ και λίγα 24ωρα έχει μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο ίδιος υπογράμμισε πως «η μετάλλαξη είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Οι ιοί μεταλλάσσονται και εξελίσσονται, καθώς ο στόχος τους δεν είναι να ''σκοτώσουν'' τον ασθενή αλλά να επιβιώσουν οι ίδιοι. Την μετάλλαξη αυτή την οριοθέτησαν και την παρακολουθούν. Πρόκειται για τον ίδιο ιό, ωστόσο παρακολουθείται η συμπεριφορά του, το εάν και κατά πόσο είναι πιο μεταδοτικός ή όχι. Εάν λοιπόν υπάρξει αυξημένη μεταδοτικότητα, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί», εξήγησε ο κ. Ευσταθίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε εκτιμά πως θα φτάσουμε σε έναν διψήφιο αριθμό κυρίως στους διασωληνωμένους, ο ίδιος ανέφερε πως «η μείωση είναι σταθερή και είναι προς τα κάτω. Το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να επηρεαστεί από την ωριμότητα και την αντίδραση του ελληνικού λαού», επεσήμανε, σχολιάζοντας ότι «εάν για παράδειγμα, στις γιορτές, συναναστραφούμε με 20 και 30 άτομα, χορέψουμε, αγκαλιαστούμε κ.ο.κ., τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».

Σχολιάζοντας εν συνεχεία, την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, ο Επικεφαλής Διαχείρισης Κέντρου Υγείας Περιφέρειας Αττικής επεσήμανε πως «δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε προβλέψεις! Αυτό που μπορούμε να πούμε, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως οι πολίτες κατά την διάρκεια των εορτών και γενικότερα, θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα εφησυχάσουν, είναι ότι μία καλή εικόνα σε σχέση με την επιρροή του εμβολίου θα τη δούμε μετά το Πάσχα».

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Ευσταθίου έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», λέγοντας πως ίσως οι εικόνες συνωστισμού που βλέπουμε στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, να επηρεάσουν την γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας.

«Σε δύο έως τρεις εβδομάδες, δηλαδή στα μέσα του Ιανουαρίου, θα φανεί κατά πόσο η χαλάρωση κάποιων, θα έχει επηρεάσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr.

Ο Πάνος Ευσταθίου είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ταξίαρχος (ΥΙ) ε.α. και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.