Lockdown: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κρίνουν την επόμενη μέρα - Πότε θα «κληρώσει» για νέα μέτρα

Lockdown: Η εφαρμογή των μέτρων στη διάρκεια των γιορτών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα κρίνει την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Προειδοποίηση για πιο σκληρά μέτρα αν σημειωθούν συνεχείς παραβάσεις.
InTime
3'

Το διάστημα των γιορτών είναι το μεγάλο τεστ για τη χώρα, στο «μέτωπο» του κορονοϊού. Αν όσα ισχύουν μέχρι τώρα, στο πλαίσιο του lockdown, τηρηθούν στο έπακρο κι αποτραπεί μια ακόμα έξαρση του ιού στην Ελλάδα, τα πράγματα θα αρχίσουν σταδιακά να παίρνουν μια καλύτερη τροπή, με δεδομένη και την έναρξη των εμβολιασμών.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βέβαια, είναι ιδιαίτερες και για αυτό έχει επικεντρωθεί εκεί όλος ο «μηχανισμός». Οι επιστήμονες χτυπούν «καμπανάκια» για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συναθροίσεων, καθώς φοβούνται τη μεγάλη διασπορά μεταξύ των ανθρώπων που μπορεί να συγκεντρωθούν σε διάφορα σημεία για να γιορτάσουν.

Είναι προφανές, άλλωστε, πως αν υπάρξει μια νέα έκρηξη κρουσμάτων τότε σύντομα θα γίνει και πάλι αφόρητη η κατάσταση για τα νοσοκομεία. Για αυτό το λόγο, το επόμενο 15ήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η συμπεριφορά όλων και η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, θα κρίνει επί της ουσίας και το αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση του lockdown και μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Οι συστάσεις που γίνονται καθημερινά από τους αρμόδιους είναι συνεχείς και είναι ενδεικτική της τάσης που υπάρχει η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε ερώτηση που του έγινε για το αν είναι πιθανό ένα σενάριο αυστηρότερων μέτρων την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που παρατηρηθούν πολλές παραβάσεις τα Χριστούγεννα. «Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ναι», είπε χωρίς περιστροφές δείχνοντας την πρόθεση που υπάρχει από πλευράς λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης.

Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει τα ισχύοντα για τις γιορτές, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Χωρίς κάλαντα, χωρίς ρεβεγιόν, χωρίς μεγάλες παρέες και με δυο οικογένειες το πολύ – μέχρι εννέα άτομα – γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Παράλληλα, θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι ενώ ξεκαθάρισε και το πλαίσιο για τη λειτουργία των εκκλησιών.

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με αυστηρούς ελέγχους

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 ως τις 05:00 και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η μοναδική εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι μηχανισμοί ελέγχου θα είναι παντού. Ειδικότερα τις ώρες της απαγόρευσης», ανέφερε.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε: «Τα παιδιά φέτος δεν θα πουν τα κάλαντα, αυτά τα Χριστούγεννα τα πάντα είναι διαφορετικά. Εξάλλου, δεν προβλέπεται τέτοια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση».

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα επιτραπεί η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου), την Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου) και τα Φώτα (6 Ιανουαρίου), με παρουσίαενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με δυο μέτρα απόσταση προς κάθε κατεύθυνση εντός των ναών. Ο μέγιστος αριθμός πιστών που επιτρέπεται σε έναν ναό είναι τα 25 άτομα ενώ στις Μητροπόλεις μπορούν να βρίσκονται εντός μέχρι 50 άτομα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή των πιστών στους χώρους λατρείας.

«Οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, τα μέτρα δεν μας επιτρέπουμε να γιορτάσουμε αλλά είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και την προστασία των ανθρώπινων ζωών», ανέφερε στη συνέχεια ο υφυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου κι εκεί τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.