Θεοδωρίδου: Έτσι έγινε η προτεραιοποίηση – Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της παραπληροφόρησης

Εμβόλιο κορονοϊού: Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγηση τη διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκε η λίστα προτεραιότητας για όσους θα κάνουν το εμβόλιο ενώ «επιτέθηκε» σε όσους επιδίδονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Θεοδωρίδου: Έτσι έγινε η προτεραιοποίηση – Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της παραπληροφόρησης
InTime
5'

«Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την προληπτική ιατρική και τη δημόσια υγεία. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα αισθήματά μου. Είχα συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση καθώς η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε πια σε μια αρχή, που είναι η εφαρμογή των εμβολίων, πιστεύω αυτά τα συναισθήματα θα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να μην μείνει ούτε ένας πολίτης χωρίς να εμβολιαστεί», ανέφερε στην εισαγωγή της η κ. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια, σχολίασε πως βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια, με αποτέλεσμα να έρχονται περισσότερες ποσότητες εμβολίων στη χώρα ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία η τήρηση της προτεραιοποίησης που έχει γίνει. Όπως εξήγησε, η διαδικασία αυτή έγινε με δεδομένα από τη βιβλιογραφία, τις οδηγίες του ΠΟΥ αλλά και τους κανόνες της βιοηθικής.

Μάλιστα, εξήγησε ποια ήταν τα τέσσερα βασικά κριτήρια και τις ομάδες που μπήκαν σε προτεραιότητα για να λάβουν τις δόσεις του εμβολίου. Αναλυτικά

  1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν είναι οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.
  2. Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς. Η αποδοχή είναι μεγάλη και οι υγειονομικοί αποτελούν τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς.
  3. Διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ευάλωτων, ηλικιωμένων και ατόμων σε δομές (αποκατάστασης ή ατόμων που είναι χρόνια πάσχοντες)
  4. Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος των 50 ανθρώπων.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες και για τα παιδιά

«Θα πρέπει να πούμε πως στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Πολλοί γονείς, συνηθισμένοι από τα άλλα εμβόλια που έκαναν τα παιδιά, ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει μελέτη κάτω των 18 ετών κι ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια, σπάνια έχει σοβαρότητα», πρόσθεσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Με τον χρόνο της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια και κάποιοι προβληματισμοί, καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ένα από τα θέματα είναι αυτά της αλλεργίας. Σύμφωνα με το CDC και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανασολογική εταιρία της Ελλάδας, οι αλλεργίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αεροαλλεργιογόνα όπως η κόνις ή τα τσιμπήματα εντόμων. Αυτές οι αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως εξήγησε σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο έχει προβλεφθεί πιθανή αλλεργική αντίδραση και υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν ήπια ή σοβαρά περιστατικά, ακόμα κι αυτά που θα χρειαστούν πιθανή χορήγηση επινεφρίνης. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού η αλλεργία, πέρα από αναφυλακτικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο νοσοκομείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε πως χρειάζεται ιατρική συμβουλή πριν τον εμβολιασμό. Επίσης, για τις μεταλλάξεις ανέφερε πως είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με όλους τους ιούς και πως δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου που παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η μεταδοτικότητα, η παραπληροφόρηση και η ανοσία

Η κ. Θεοδωρίου στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα του ιού, τονίζοντας πως ακόμα και μετά τον εμβολιασμό τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται. Σε αυτό το σημείο έστρεψε τα βέλη της κατά των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης. «Υπάρχει ένας ιός που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός κι επικίνδυνος, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο. Είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις φαιδρές αιτιάσεις για τα εμβόλια, την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική, τεκμηριωμένη γνώση, αντιμετωπίσει κανείς την παραπληροφόρηση», σχολίασε.

«Το σχέδιο «Ελευθερία» έχει σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μια σύριγγα, αυτή του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα είναι η ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία, που έχει ανατρέψει την καθημερινή μας ζωή», πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση για το διάστημα ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο, εξήγησε πως ακόμα διεξάγονται μελέτες πάνω σε αυτόν τον τομέα. Όπως ανέφερε αν υπάρξει συμπεριφορά παρόμοια με του ιού της γρίπης, τότε ο εμβολιασμός θα είναι ετήσιος όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών και της μελέτης, όπου όπως ανέφερε δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, έτσι ώστε να υπολογιστεί το διάστημα της ανοσίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 188 κρούσματα στην Αττική και 91 στη Θεσ/κη - Η κατανομή των μολύνσεων στη χώρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή