BBC: Πότε περπατήσατε τελευταία στην Αθήνα, κ. Γιούνκερ;

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται το BBC.
2'

Με τίτλο «Ο ελληνικός τζόγος: Νέα διάσωση σημαίνει νέους ευρωπαϊκούς κινδύνους», το BBC αναφέρει: «Θα άξιζε να ρωτήσουμε τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πότε περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας για τελευταία φορά. Η ίδια ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί τόσο στον Όλι Ρεν όσο και στους άλλους υπουργούς Οικονομικών».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν τη μοίρα της Ελλάδος. Η γνώση που έχουν για την Ελλάδα μετρά, καθώς είναι έτοιμοι να παίξουν έναν άνευ προηγουμένου τζόγο.

Οικονομία σε ελεύθερη πτώση

Η ύφεση στην Ελλάδα έφθασε στο 7%, η ανεργία στο 21%, ενώ περίπου 150.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, όταν η μετανάστευση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αποκαλύπτει εκατοντάδες που κοιμούνται στους δρόμους και ουρές στα κέντρα σίτισης από ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν καλές δουλειές.

Ο τζόγος

Σύμφωνα με το BBC ο τζόγος είναι ο εξής: οι Ευρωπαίοι αγνοούν την πραγματικότητα και ζητούν περισσότερη λιτότητα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%. Οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ περικόπτονται κατά 12%.

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς τέτοιες περικοπές να έχουν ζητηθεί από άλλη χώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η πρόκληση της Ευρώπης είναι μεγάλη και οι αποφάσεις θα καθορίσουν τη φήμη της για τα επόμενα χρόνια. Θα σώσουν τη χώρα ή θα την αφήσουν να καταρρεύσει;

Οι Έλληνες υπουργοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην της χρεοκοπίας, που θα σημάνει τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ταπεινωτική συμφωνία

Με αναφορά στα προβλήματα που οδήγησαν στην άκρη του γκρεμού, ο συντάκτης του δημοσιεύματος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ελλάδα μια συμφωνία εξευτελισμού και ταπείνωσης, ενώ προτείνουν το διορισμό Επιτρόπου. Οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώθηκαν σε έγγραφες εγγυήσεις ενώ ορισμένοι ζητούν αναβολή των εκλογών.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά το εάν η Ελλάδα με αυτά τα μέτρα μπορεί να μειώσει το χρέος της στο 120% μέχρι το 2020. Πιθανόν θα χρειαστεί μια νέα βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Παρότι ορισμένοι Ευρωπαίοι μιλούν για ανάπτυξη, η υποψία ότι η συμφωνία αφορά λιγότερο την Ελλάδα και περισσότερο την ευρωζώνη, που θέλει να εξαγοράσει χρόνο, παραμένει.

Όποια απόφαση κι αν πάρουν οι Ευρωπαίοι, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τζόγο στο μέλλον της Ελλάδος, καταλήγει το δημοσίευμα.