Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;
Συνεπιμέλεια παιδιών: Στην… παράταση, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από τη Διαβούλευση, θα κριθεί τελικά το αποτέλεσμα-περιεχόμενο του πολυδιαφημιζόμενου νομοσχεδίου για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου!
Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες από τα πλέον αρμόδια υπουργικά χείλη, περί… « εξυγίανσης» του προβληματικού μέχρι σήμερα και επί 40 έτη εφαρμοζόμενου οικογενειακού δικαίου, το οποίο ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί παιδιά και πατεράδες και της πλήρους αναμόρφωσης και προσαρμογής του στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, παραμένουν ζητούμενο!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας στα λόγια τουλάχιστον δείχνει να παραμένει σταθερός στη βούλησή του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και σε εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, κάνοντας νόμο του κράτους το Θεσμό της Συν-επιμέλειας προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα ,κυρίως ψυχολογικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε παιδιά διαζευγμένων γονιών και στους… μπαμπάδες τους, αφού αυτοί είναι που… εισπράττουν το μένος των μανάδων πρώην συζύγων, εντούτοις στην πράξη και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Και λέμε σχεδόν τίποτα, διότι οι προτάσεις της σχετικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που παραδόθηκαν στον υπουργό , δεν κομίζουν τίποτα απολύτως καινούργιο- για θέσπιση Συν- επιμέλειας με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, ούτε λόγος να γίνεται- και στην ουσία έγινε μια ανασύνταξη των κείμενων διατάξεων και πετάχτηκε το μπαλάκι ξανά στους δικαστές, όπως γινόταν χρόνια τώρα και αυτή ήταν ουσιαστικά η πηγή του προβλήματος.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κάθε δικαστής δικάζει με βάση την κείμενη νομοθεσία και όχι με την πρόθεσή του ή την δική του αντίληψη για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε μια οικογένεια. Ο νόμος του... «δένει» χέρια και μάτια. Και δυστυχώς το Οικογενειακό δίκαιο, δίνει όλες τις αβάντες στη μάνα και πρώην σύζυγο, την αναγνωρίζει ως απόλυτη κυρίαρχο και υιοθετεί αβασάνιστα τις όποιες κατηγορίες της, βάσιμες και μη (κυρίως αβάσιμες) προκειμένου να ικανοποιήσει την εκδικητική της διάθεση σε βάρος του πατέρα, αλλά αυτό καταστρέφει τα παιδιά που βρίσκονται στη μέση!
Όπως είχαμε επισημάνει με σειρά δημοσιευμάτων μας, οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής θα ήταν… μια παραλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, χωρίς να κομίζει κάτι νέο και κυρίως χωρίς να δίνει λύσει στο πρόβλημα, διότι απαρτιζόταν ως επί τω πλείστον από δικαστές και δικηγόρους και απουσίαζαν από αυτοί οι κατεξοχήν αρμόδιοι για το θέμα, που ήταν ψυχολόγοι κοινωνιολόγοι κ.λ.π.
Η μοναδική βελτίωση που έχει γίνει, μετά την παράδοση των προτάσεων της Επιτροπής στον υπουργό, είναι η αύξηση του χρόνου που θα περνούν τα παιδιά με τον πατέρα σε μηνιαία βάση, αυξάνοντάς τον κατά τέσσερις ημέρες! Έτσι, η τελευταία ευκαιρία να αλλάξει ουσιαστικά το Οικογενειακό Δίκαιο θα είναι με την κατάθεση του νομοσχεδίου προς διαβούλευση, με τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.
Γι' αυτό και λέμε ότι όλα θα κριθούν στην παράταση…
Προς το τέλος του μήνα και το αργότερο μέχρι την 5η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb. gr, το νομοσχέδιο δίδεται στη Διαβούλευση και εναπόκειται στα αντιπολιτευόμενα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς , να κάνουν τις ανάλογες κινητοποιήσεις και να ασκήσουν πιέσεις στον υπουργό, προκειμένου να μην χαθεί η τελευταία Χρυσή Ευκαιρία, επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος, που έχει δημιουργήσει δισεπίλυτα προβλήματα σε δεκάδες παιδιά, τα οποία τελικά πληρώνουν το μάρμαρο, αλλά κανείς τελικά και μέχρι στιγμής από τους ιθύνοντες δεν δείχνει να συμμερίζεται το πρόβλημα. Αν οι προθέσεις του υπουργού, είναι ειλικρινείς και αγαθές δεν έχει παρά να το αποδείξει στην πράξη!
Ιδού η… Διαβούλευση ιδού και η Θεσμοθέτηση της Συν-Επιμέλειας!
Διαβάστε σχετικά:
Τα ατεκμηρίωτα επιχειρήματα κατά της συνεπιμέλειας
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ενεργοί μπαμπάδες: Η κοινή επιμέλεια θα πρέπει να αποτελεί νομικό τεκμήριο
Συνεπιμέλεια και αρχές που πρέπει να διέπουν το νέο Οικογενειακό Δίκαιο