Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Δύσκολα να γιορτάσουμε κανονικά το φετινό Πάσχα – Ιούλιος με μάσκες
Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σχολίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr - Πώς θα είναι το φετινό Πάσχα και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στο Newsbomb.gr, ότι «η τροχιά της καπύλης αυτή την στιγμή δείχνει μια ελαφρώς αυξητική πορεία, αλλά σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία σταθεροποίηση. Ωστόσο, εάν δούμε ότι αλλάζει η τροχιά της καμπύλης - δεδομένου του ανοίγματος της αγοράς και του αναμενόμενου ανοίγματος όλων των σχολικών βαθμίδων - και γίνει ακόμη πιο αυξητική, τότε θα δώσουμε το καμπανάκι για να ξανακλείσουν».
Αναφορικά με το ζήτημα της εστίασης, τόνισε ότι «Είναι ένα ζήτημα το οποίο ακόμη δεν το έχουμε αγγίξει πολύ, καθώς ελλοχεύει κινδύνους. Ένα σημαντικό παράδειγμα των κινδύνων, είναι το θέμα της απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους εντός των οποίων θα είναι δύσκολο να φοράμε μάσκα, όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια.»
«Επομένως πιστέυω πως θα ήταν λάθος να ανοίξει η εστίαση τώρα. Σίγουρα έχουν ανάγκη να ανοίξουν, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει πιο σημαντικό πρόβλημα. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερο να κρατήσουμε τώρα την εστίαση κλειστή ούτως ώστε να την ανοίξουν τον Μάρτιο, με καλύτερες συνθήκες.», ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με το φετινό Πάσχα, επεσήμανε πως «Εάν υπάρξει αυξητική πορεία αρχές Φλεβάρη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα είναι δύσκολο να αρνηθούμε ένα περεταίρω άνοιγμα, επομένως το πιθανότερο είναι αυτό το άνοιγμα να έρθει. Ωστόσο, οι πιθανότητες να κάνουμε κανονικό Πάσχα, ακόμη και αν πέφτει στις 2 Μαΐου φέτος, είναι χαμηλές, καθώς η κορύφωση που περιμένουμε θα έρθει το δεύτερο 15νθήμερο Απρίλη».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, συνέχισε λέγοντας ότι «Το Πάσχα, θα έχει περάσει η κορύφωση που συζητάμε, αλλά θα είναι υψηλοί οι αριθμοί οπότε δεν θα μιλάμε για άνοιγμα. Το παράδοξο είναι ότι κατά τη διάρκεια και με το πέρας του Πάσχα, οι αριθμοί αυτοί θα δείχνουν σταδιακά μία πτωτική πορεία».
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας από το Πάσχα και μετά, ο ίδιος εξήγησε πως «Τέλος Ιουνίου θα έχουμε κάτω από 200 κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα λάθος για να μην είμαστε καλά τέλη Ιουνίου. Εγώ θεωρώ ότι θα είμαστε καλά, ωστόσο ακόμη και τον Ιούλιο θα φοράμε μάσκες.», επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «Υπάρχει μία σταθεροποίηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε μείωση. Υπάρχει μία μικρή αυξητική τάση, αναλογικά και με τον αριθμό των τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές η πορεία είναι σταθερή».
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας από εδώ και στο εξής, ο ίδιος εξήγησε πως «είναι αδύνατον να μειωθεί η καμπύλη με το άνοιγμα της αγοράς, το καλύτερο σενάριο θα είναι να παραμείνει σταθερή. Η πορεία αυτή ενδεχομένως θα συνεχιστεί και μετά τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο τα κρούσματα λογικά και με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, θα φτάσουν τα 1.000 και μετά θα πέσουν εάν δεν ανοίξουμε τίποτα άλλο. Ωστόσο επειδή οι πιέσεις είναι πολλές, θεωρώ ότι τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά κάτι τέτοιο θα φέρει σημαντική αύξηση».
«Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να παίρναμε μέτρα με απόσταση δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να έχουμε επαρκή στοιχεία.», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.
Για το μείζον ζήτημα του ανοίγματος όλων των σχολικών βαθμίδων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν και εντός του Ιανουαρίου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.