Κρούσματα σήμερα: Στα ύψη η αγωνία - Τι θα φέρει το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να γίνει γνωστή η κρίσιμη απόφαση για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στις αίθουσες, ενώ την ίδια ώρα η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας φαίνεται να φέρει μια ελπίδα αισιοδοξίας. Ωστόσο, είναι αυτονόητο πλέον πως μια νέα έξαρση κρουσμάτων δεν θα μπορούσε παρά να επαναφέρει τα σκληρά μέτρα ενός καθολικού lockdown.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τόνισε ότι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται την 1η Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσοχή «διότι τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες».
Αναλόγως με τα δεδομένα που θα προκύψουν, οι ειδικοί θα συζητήσουν εν καιρώ και το ενδεχόμενο για επιστροφή στην κανονικότητα και άλλων τομέων, όπως η εστίαση, ενώ από τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν και το πού θα κυμαίνονται θα εξαρτηθεί και το πότε θα επιτραπεί η περαιτέρω μετακίνηση των πολιτών, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση από τη μια περιφερειακή ενότητα σε μια άλλη.
Στα πόσα κρούσματα έρχεται νέο σκληρό lockdown
Σε επιφυλακή λοιπόν βρίσκονται οι ειδικοί και η κυβέρνηση ακόμη και για επαναφορά του lockdown, αν χρειαστεί.
Όπως ανέφερε το Star, οι λοιμωξιολόγοι που συνεδρίασαν χθες φοβούνται πως όσο προσεκτικοί και να είναι οι πολίτες στα καταστήματα, ο συνδυασμός κρύου με το νέο μεταλλαγμένο ιό μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση.
Το καλό σενάριο είναι με το άνοιγμα των καταστημάτων να φτάσουμε σε 10 με 15 μέρες περίπου, στα 650 με 700 κρούσματα.
Αν, ωστόσο, ο κόσμος δεν πειθαρχήσει και τα κρούσματα ανέβουν στα 800, τότε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά και στην κυβέρνηση θα σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός. Στα 1.000 κρούσματα θα χτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός και θα αρχίσουν να κλείνουν δραστηριότητες.
Σύμφωνα πάντα με το Star, αυτή τη φορά τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν θα περιμένουν να ξεπεράσουν τα κρούσματα τις 2.000.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως τον Νοέμβριο που μπήκε η Ελλάδα σε δεύτερο lockdown, μέσα σε ένα μήνα οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από 95 σε 608.
H επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Στα 509 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (21/01), εκ των οποίων το 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150.479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια στιγμή, 293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.
Ο Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.
Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.000.313 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 897.881 δείγματα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας