Αντίδραση δικαστών στις δηλώσεις Παπαϊωάννου

Απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ότι «οι δικαστές πρέπει να εργάζονται περισσότερο για να βγει η χώρα από το τούνελ» έδωσαν οι δικαστικές ενώσεις.
3'

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πρόεδροι των ενώσεων τονίζουν:

«Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , αναφορικά με τους ρυθμούς εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών και την περικοπή των αποδοχών τους, παρατηρούμε τα εξής , προς σωστή και μόνο ενημέρωση της κοινής γνώμης :

α) Ως προς την εργασία : Οι Δικαστικοί Λειτουργοί , αν και με ανεπαρκείς υποδομές σε προσωπικό και μέσα , εργάζονται περισσότερο από όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς της Ευρωζώνης , διεκπεραιώνοντας κατ΄ έτος , κατά μέσο όρο , πολύ περισσότερες υποθέσεις, προσφέροντας στους πολίτες και στην επιστήμη πλήρη αιτιολογία των αποφάσεών τους.

Και β) Ως προς την περικοπή των αποδοχών : Οι Δικαστικοί Λειτουργοί, αν και εργάζονται πέραν από το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο αλλά και τις εορτές και τις αργίες , έχουν υποστεί, εδώ και δύο έτη, τις μεγαλύτερες περικοπές των αποδοχών τους , από οποιουσδήποτε άλλους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ,ανερχόμενες ( οι περικοπές ) σε ποσοστό άνω του 40%.

Επειδή είναι πασίδηλο ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί εδώ και δεκαετίες εργάζονται καθημερινά σκληρά και δεν διαχειρίστηκαν τις τύχες της Χώρας, ώστε να την οδηγήσουν σε κάποιο «τούνελ», θα αναμέναμε καλύτερη ερμηνεία των θέσεών μας».

Επίσης, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει: «Με αφορμή δημοσιευθείσες στον Τύπο δηλώσεις του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, διευκρινίζεται ότι η πρόσφατη από 16.2.2012 επιστολή των Δικαστικών Ενώσεων προς τον κ. Πρωθυπουργό είχε ως μοναδικό στόχο να επισημάνει την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα σχετικά με τη μισθολογική κατάσταση των δικαστικών λειτουργών και συγκεκριμένα ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστεί, συγκριτικά με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις μεγαλύτερες μειώσεις των καθαρών αποδοχών τους, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40%. Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών κατά μεγάλο μέρος αντικρίζουν πραγματικές λειτουργικές δαπάνες και αποσκοπούν στην εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου και χρόνου για την απερίσπαστη άσκηση των καθηκόντων τους. Συνεπώς, περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών αυτών αναπόφευκτα υπονομεύουν την επιδιωκόμενη διατήρηση και επαύξηση της απόδοσης των δικαστικών λειτουργών.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων για το μέλλον της Χώρας. Ερμηνείες περί «ήσσονος προσπάθειας», ως αντίδρασης σε νέες περικοπές στις αποδοχές τους, δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην ανωτέρω επιστολή ούτε στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των δικαστικών λειτουργών».