Γιατροί του ΕΣΥ κατά της απόφασης Λοβέρδου
Ειδικότερα η από 13.12.2011 απόφαση του υπουργού Υγείας προβλέπει ότι: «Το μόνιμο και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ειδικευμένο ιατρικό καθώς και οδοντιατρικό προσωπικό το οποίο μεταφέρθηκε με την ίδια εργασιακή σχέση κλάδο και ειδικότητα από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ − ΕΤΑΜ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κατατάσσεται ακολούθως σε βαθμό, ανάλογα με τα χρόνια της συνολικής του προϋπηρεσίας από τη λήψη ειδικότητας, ως εξής:
1) Με συνολική προϋπηρεσία έως 7 έτη στον βαθμό Επιμελητή Β',
2) Με συνολική προϋπηρεσία πάνω από 7 και έως 15 έτη στον βαθμό Επιμελητή Α',
3) Με συνολική προϋπηρεσία πάνω από 15 έτη στον βαθμό Διευθυντή,
4) Ιατροί άνευ ειδικότητας κατατάσσονται με βαθμό Επιμελητή Β' χωρίς δικαίωμα αξιολόγησης προς εξέλιξη στον επόμενο βαθμό».
Ωστόσο, στην προσφυγή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς υπογραμμίζει ότι το άρθρο 32 του Ν. 3918/2011 στο οποίο στηρίχθηκε η έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης προσκρούει στα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει:
- Οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι έχουν μειωμένο ωράριο και δικαίωμα διατήρησης και εκμετάλλευσης ιδιωτικού ιατρείου, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις εντάχθηκαν στην κατηγορία των γιατρών του ΕΣΥ.
- Οι γιατροί του ΕΣΥ προσλήφθηκαν και υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ύστερα από επιλογή η οποία έγινε από τα αρμόδια συμβούλια που προβλέπονται από τη νομοθεσία (νόμοι 1397/1983, 2519/197 και 3754/2009).
- Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επιλέχτηκαν από τα αρμόδια συμβούλια, διορίστηκαν σε κενή οργανική θέση του ΕΣΥ και προάγονται στον ανώτερο βαθμό ύστερα από κρίση συμβουλίου. Αντίθετα, οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την «ευνοϊκή» ρύθμιση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για την ένταξή τους σε βαθμούς του ΕΣΥ λαμβάνεται υπόψη μόνο η προϋπηρεσία η οποία έχει ως αφετηρία την ημερομηνία λήψης της ειδικότητάς τους.