Κορονοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων – Οι 9 επίφοβες περιοχές για lockdown
Θορυβημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί μετά την άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού. Η ανησυχία τους μεγαλώνει καθώς αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η άρση των μέτρων (σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λιανεμπόριο και αναμένεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων), ενώ ο καιρός ευνοεί την μετάδοση του ιού.
Επιπλέον, η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid – 19 και στην Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα ανυσηχίας.
Σχετικά με τις περιοχές που έχει παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι παραμένει η ανησυχία των ειδικών για σειρά περιφερειακών ενοτήτων στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ενώ στο επίκεντρο της εγρήγορσης βρίσκεται η Αττική.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια υπάρχει ανησυχία για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττική και Λακωνίας.
Σε αυτές προστίθεται ο ιδιαίτερος προβληματισμός λόγω νέων κρουσμάτων και αύξησης, για τις περιφερειακές ενότητες της Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αττικής και κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας.
Τι «δείχνουν» τα μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας
Τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα έκανε ο Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ αποκαλύπτοντας, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αναλύοντας τα μοντέλα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι Το θέμα είναι το τί θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μεγάλο αριθμό τεστ και διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων. Αν δεν γίνει καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε.
Πιστεύω ότι θα είμαστε κοντά στα 1.000 και λίγο παραπάνω. Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε. Προς τον Μάρτη θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα…».
«15 Μαρτίου θα ήταν 1.700 κρούσματα και θα φτάναμε στις 2.000 τέλος Μάρτη. Οι αριθμοί θα ήταν μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου. Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα», πρόσθεσε.
Σε επίπεδο νεκρών, τον Μάρτη το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, «ημερήσιος αριθμός γύρω στους 50». σημείωσε.
«Μπορούμε να το αποφύγουμε αν όλοι συντονιστούμε και πέσουμε στη μάχη για να ανιχνεύσουμε τον ιό», κατέληξε.
Η κατάσταση στη χώρα
Η Αττική για ακόμα μια φορά κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Από τα 858 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (27.01), τα 409 εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, το οποίο εμφανώς αντιμετωπίζει πρόβλημα. Τόσο λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού που ευνοεί προφανώς τη διασπορά, όσο και λόγω των υψηλών επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.
Ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας για ακόμα μια φορά είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αφού καταγράφηκαν 104 νέα, ενώ υψηλός είναι ο αριθμός και στον Βόρειο Τομέα με 76 νέες μολύνσεις. Στη Δυτική Αττική τα 27 νέα κρούσματα δεν φαίνονται πολλά, όμως, το 16,78 στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ανησυχητικό καθώς πλησιάζει στο 20 που είναι ο αριθμός κριτήριο για να χαρακτηριστεί ως προβληματική μια περιοχή.
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική
- Ανατολική Αττική 49
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 76
- Δυτική Αττική 27
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 63
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 104
- Νήσων 4
- Νότιος Τομέας Αθηνών 38
- Πειραιάς 48
Στο «κόκκινο» η Εύβοια, ποιες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Την ίδια στιγμή, αύξηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη η οποία είχε 74 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Εύβοια να παραμένει στα «κόκκινα» έχοντας 54 νέα κρούσματα και 25,61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σε παρόμοια κατάσταση με την Εύβοια, που οδεύει ολοταχώς για επιβολή σκληρού lockdown τα τελευταία 24ωρα, βρίσκονται και άλλες περιοχές της χώρας.
Στη Θήρα τα 5 κρούσματα που καταγράφηκαν δίνουν 26,48 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ αντίστοιχα τα 22 της Λακωνίας «μεταφράζονται» σε 24,68. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και στη Μύκονο, που είχε 3 νέα κρούσματα, αλλά ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού έφτασε στο 29,6. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Χαλκιδική, με 22 νέα κρούσματα και 20,77 ανά 100.000 πληθυσμού.
Γενικότερα, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν Αχαΐα, Βοιωτία, Έβρος, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.
Τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
- Αιτωλοακαρνανία 5
- Αττική 409
- Αργολίδα 3
- Αρκαδία 5
- Αχαΐα 17
- Βοιωτία 10
- Έβρος 15
- Εύβοια 54
- Ζάκυνος 7
- Ηλεία 7
- Ημαθία 8
- Ηράκλειο 5
- Θεσσαλονίκη 74
- Θήρα 5
- Ικαρία 1
- Καβάλα 1
- Καρδίτσα 8
- Κιλκίς 1
- Κοζάνη 23
- Κορινθία 10
- Κως 1
- Λακωνία 22
- Λάρισα 19
- Λασίθι 9
- Λέσβος 10
- Μαγνησία 14
- Μεσσηνία 12
- Μύκονος 3
- Ξάνθη 4
- Πέλλα 5
- Πιερία 7
- Πρέβεζα 1
- Ρέθυμνο 1
- Ροδόπη 2
- Ρόδος 1
- Σάμος 1
- Σέρρες 9
- Σποράδες 1
- Τρίκαλα 7
- Φθιώτιδα 4
- Χαλκιδική 22
- Χανιά 1
- Υπό Διερεύνηση 16
Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα
Η γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Τα έκτακτα μέτρα που έρχονται