Kορονοϊός: Στο μικροσκόπιο οι περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο - «Έρχονται δύσκολοι μήνες»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ορατό για πολλούς επιστήμονες είναι ήδη ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα σε πολλές περιοχές της χώρας - και ειδικά στην Αττική - κρίνονται επιβαρυντικά. 
6'

Αυξημένα ήταν και πάλι τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες. Από τα 858 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, 409 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τον τριψήφιο αριθμό να προβληματίζει και πάλι τις Αρχές. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 104 κρούσματα, ενώ στα βόρεια προάστια 76. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 74 νέα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι τα ενεργά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.325, εκ των οποίων 951 εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο «κόκκινο» η Εύβοια, ποιες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Την ίδια στιγμή, αύξηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη η οποία είχε 74 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Εύβοια να παραμένει στα «κόκκινα» έχοντας 54 νέα κρούσματα και 25,61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σε παρόμοια κατάσταση με την Εύβοια, που οδεύει ολοταχώς για επιβολή σκληρού lockdown τα τελευταία 24ωρα, βρίσκονται και άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Θήρα τα 5 κρούσματα που καταγράφηκαν δίνουν 26,48 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ αντίστοιχα τα 22 της Λακωνίας «μεταφράζονται» σε 24,68. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και στη Μύκονο, που είχε 3 νέα κρούσματα, αλλά ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού έφτασε στο 29,6. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Χαλκιδική, με 22 νέα κρούσματα και 20,77 ανά 100.000 πληθυσμού.

Γενικότερα, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν Αχαΐα, Βοιωτία, Έβρος, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, καθώς στην εικόνα της πανδημίας δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα οι συνέπειες του ανοίγματος της αγοράς.

«Έρχονται δύσκολοι μήνες»

150 εισαγωγές ασθενών έγιναν χθες με περίπου τις μισές στην Αττική, ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια νοσηλεύονται 1436 ασθενείς.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόμενα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 96 κενά κρεβάτια εντατικής στην Αττική και 70 στη Θεσσαλονίκη. Οι δύσκολοι μήνες ωστόσο για την πανδημία είναι μπροστά μας.

Αν η κατάσταση στην Αττική εκτροχιαστεί τότε οι λοιμωξιολόγοι θα ακολουθήσουν τη στρατηγική του ξαφνικού θανάτου για δραστηριότητες, ενώ δεν αποκλείεται και νέο αυστηρό lockdown.

Σύψας για το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων- Τι δείχνει το άνοιγμα των δημοτικών

Όπως ο ίδιος ανέφερε στο ΣΚΑΙ και αύριο αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά. Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας».

Σημείωσε πως «από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού όπως ο ίδιος εξήγησε.

Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού ακόμα και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέοπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επίδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».

Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική - σε ένα RT που πλησιάζει το 1.

Βασιλακόπουλος: Εφιαλτική πρόβλεψη για τρίτο lockdown

Στο MEGA μίλησε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για τα κρούσματα δεδομένης της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων.

Καλό σημάδι είναι σύμφωνα με τον καθηγητή το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν παρουσίασε αύξηση αλλά τόνισε ότι «ήμασταν σταθερά κάτω από το 2% ποσοστό θετικών κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ και τώρα έχουμε σταθεροποιηθεί στο 2,6 – 2,7%.

Έχουμε δηλαδή μια αύξηση γύρω στα 40-50% του ποσοστού των θετικών κρουσμάτων. Προφανώς είμαστε ακόμα κάτω από το 4%, που κάνει μια περιοχή πράσινη στον ευρωπαϊκό χάρτη, όμως σαφώς η επιδημιολογική εικόνα χειροτευρεύει.», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μια κάποια επιδείνωση την περιμέναμε με το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, όμως έχω την αίσθηση ότι με τα καταστήματα ξεφύγαμε και θα δούμε μεγαλύτερη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες.

Κάτι πρέπει να αλλάξουμε… Κι εμείς σαν πολίτες.», σημείωσε.

«Τα σχολεία πρέπει να αλλάξουν αλλά να μπουν άλλοι κανόνες στο λιανεμπόριο. Να λειτουργήσει με προκαθορισμένα ραντεβού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε 100 άτομα να περιμένουν έξω από κάποιο μαγαζί.»

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έρχεται χειμώνας, συν τις μεταλλάξεις που δεν ξέρουμε την έκταση στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουμε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Το συχνότερο λάθος που παρατηρώ εγώ είναι η λάθος χρήση της μάσκας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.