Γ. Kουτρουμάνης: Προς κατάργηση οι κλαδικές συμβάσεις
Συγκεκριμένα η προστασία του εργαζομένου μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης, δηλαδή η μετενέργεια, μειώθηκε στους τρεις μήνες, από έξι που ήταν πριν την υπογραφή του μνημονίου, όμως η άρση της θα οδηγήσει τις απολαβές του εργαζόμενου ξανά στο βασικό μισθό και θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: ωρίμασης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Ο υπουργός Εργασίας,ανέφερε πως ο βασικός μισθός θα είναι αυτός που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση στο εκάστοτε κλιμάκιο, κάτι που σημαίνει πως σειρά πρόσθετων αμοιβών θα καταργηθούν.
Εργατολόγοι υποστηρίζουν πως με την πάροδο του τριμήνου μετά τη λήξη της κλαδικής, δηλαδή μετά τη λήξη της μετενέργειας, οι απολαβές του εργαζομένου θα προσαρμόζονται αυτόματα και θα ισχύσουν μέχρι να υπογραφεί νέα σύμβαση, είτε συλλογική είτε ατομική. Δεν είναι δύσκολο, πάντως, για κάποιον να υποψιαστεί πως σε καιρό κρίσης οι εργαζόμενοι θα συναινέσουν σε συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές, έχοντας ως εναλλακτική την… ανεργία, αφού βάσει του μνημονίου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να προσφύγει μονομερώς στη διαιτησία, αλλά χρειάζεται σε αυτό να συμφωνήσει και ο εργοδότης.
Να σημειωθεί πως η συμφωνηθείσα μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου, όμως ο Γιώργος Κουτρουμάνης διευκρίνισε πως η εφαρμογή του μέτρου επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να περικόψει τις αμοιβές, αλλά όχι την υποχρέωση.
Ο κ. Κουτρουμάνης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως προσεχώς θα καταστεί σαφές τι θα συμβεί με τις παροχές που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα ανεργίας. Οι παροχές αυτές είναι 20 και δεν θα ακολουθήσουν όλες τη μείωση του κατώτατου μισθού - π.χ. επίδομα απόλυτης αναπηρίας και εξωιδρυματικό επίδομα έχουν εξαιρεθεί της μείωσης.