Κρούσματα σήμερα: Κορυφώνεται η αγωνία – Οι φόβοι για ραγδαία αύξηση λόγω των μεταλλάξεων

Κρούσματα σήμερα: Έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλος προβληματισμός για τη ραγδαία άνοδο στις περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί από τις μεταλλάξεις.
InTime
6'

Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, από τη στιγμή που σταδιακά υπήρξε άνοιγμα σε κάποιους τομείς. Αυτό που περίμεναν ήταν αυτή η άνοδος στους αριθμούς να είναι αργή και σταθερή κι όχι να υπάρξει «έκρηξη» που θα προκαλέσει εκ νέου σοβαρά προβλήματα, με αθρόα διασπορά και αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι στο όριο, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, για αυτό και στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων έχει πέσει ξανά το ολικό lockdown. Ειδικότερα για περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπως συμβαίνει με την Αττική, η πιθανότητα της επιβολής αυστηρότερων μέτρων ολοένα και αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή, στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι νόσησαν με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Είτε αυτό είναι το στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία, είτε από την Νότιο Αφρική, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται φαίνεται πως έχει να κάνει με την πολύ πιο γρήγορη και εύκολη μετάδοση της νόσου.

Ήδη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 174 κρούσματα μετάλλαξης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 173 αφορούν το στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία και το ένα το στέλεχος από τη Νότιο Αφρική, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια νόσηση με τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε και στη Βραζιλία, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα άγνωστη για την ώρα.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το προηγούμενο 24ωρο

Στα 484 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή (31.01), εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.953 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 255 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 187 (73,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.406 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.133.965 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.047.350 δείγματα.

Η ενημέρωση για τις μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις
ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
  • 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πιο κοντά από ποτέ το ολικό lockdown στην Αττική - Οι φόβοι και οι εισηγήσεις των ειδικών