Κρούσματα σήμερα: Στο «κόκκινο» η αγωνία για τα νέα δεδομένα - Προβληματίζουν μεταλλάξεις και αύξηση

Κρούσματα σήμερα: Έντονος προβληματισμός για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (03.02) από τον ΕΟΔΥ. Το βλέμμα στην Αττική και τις «κόκκινες» περιοχές.
InTime
5'

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως η παρουσία αρκετών ασθενών που έχουν νοσήσει από τα μεταλλαγμένη στελέχη του κορονοϊού, έχουν φέρει έντονο προβληματισμό στους λοιμωξιολόγους και στην κυβέρνηση. Τα δεδομένα που ανακοινώνονται τα τελευταία 24ωρα, αυξάνουν την ανησυχία κι όλα δείχνουν πως θα φέρουν νέα σκληρά μέτρα.

Την Τρίτη (02.02) για πρώτη φορά μετά τις 29 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και την Τετάρτη (03.02). Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, όπου συγκεντρώνονται πάνω από τα μισά κρούσματα καθημερινά, με το λεκανοπέδιο να είναι στο «κόκκινο».

Εκτός της Αττικής, βέβαια, υπάρχουν και κατά τόπους άλλες περιοχές της χώρας όπου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη διασπορά του κορονοϊού. Εκεί έχει στραφεί η προσοχή των ειδικών, που συνεδριάζουν και μελετούν όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην πολιτική ηγεσία για να «κλειδώσουν» οριστικά τα μέτρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης

Στα 1.261 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (02/02), εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158.716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.154.395 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.075.862 δείγματα.

Τα δεδομένα για τις μεταλλάξεις

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, συνολικά 205 μεταλλάξεις του κορονοϊού με τις 204 από αυτές να αφορούν το βρετανικό στέλεχος, ενώ μόλις η μία τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το
στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.

Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

  • 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία
  • 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε επιπλοκές του ιού οφείλεται ο θάνατος της 15χρονης από τη Θήβα