Lockdown: Το «κοκτέιλ» μέτρων που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα
Ανησυχία έχει προκαλέσει η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι μελετούν ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο κοκτέιλ μέτρων που θα πρέπει να επιβληθεί προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού. Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο, καθώς η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται να αξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει για δυο μέρες τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (1151 νέες μολύνσεις χθες) είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κοινότητα.
Παράλληλα, διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας και αυτό είναι που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς.
Σε ότι αφορά στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται ένα καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου αλλά οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες στις περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο, ενώ στο επίκεντρο της ανησυχίας παραμένει η Αττική.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά.
Υπό αυτές τις συνθήκες στο «τραπέζι» των συζητήσεων των ειδικών περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας -να μετατεθεί δηλαδή στις 18:00 και για την Αττική, με τα καταστήματα να κλείνουν στις 5 μ.μ. σε αυτή την περίπτωση.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν χρειάζεται η επιβολή ενός τόσου δραστικού μέτρου.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια.
Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν αντικαθίστανται. «Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία. Αυτό έχουμε ως προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα της οικονομίας και τα θέματα της εκπαίδευσης. Η δικιά μας επιθυμία είναι να ανοίγουν αν έχουμε λιγότερα κρούσματα όσο περισσότερες δραστηριότητες, είτε στην εκπαίδευση είτε στην οικονομία, κι αν έχουμε κάποια πιο δυσμενή αποτελέσματα να εισηγείται η Επιτροπή κι εμείς να αποφασίζουμε ανάλογα» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τα σχολεία, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως.
Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού», υποστήριξε.
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου υποστήριξε πως ένα πιθανό lockdown δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνει πάντα και τα σχολεία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Καμπανάκι» Εξαδάκτυλου: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη - Να κλείσουν τα σχολεία