Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για τρίτη ημέρα με πάνω από 1.000 νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα: Συνεχίζουν να είναι υψηλά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επελαύνει ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις σε όλη τη χώρα, προβληματισμός ειδικών και κυβέρνησης για την αθρόα διασπορά του ιού.

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για τρίτη ημέρα με πάνω από 1.000 νέες μολύνσεις
InTime
4'

Έντονη είναι η ανησυχία όλων για την ανοδική πορεία των αριθμών σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Τα δυο προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, 1.261 την Τρίτη και 1.151 την Τετάρτη, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε πάνω από 1.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο, καθώς από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης.

Η μείωση, όμως, και η αισιοδοξία έχουν δώσει τη θέση τους στην αύξηση κρουσμάτων και στην ανησυχία για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το πρόβλημα μεγαλώνει από τη στιγμή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα και κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μεταδίδονται πιο εύκολα και επομένως κάνουν πολύ πιο εύκολη τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και την Πέμπτη (04.02) ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί θα είναι πάνω από 1.000, γεγονός που προφανώς είναι ανησυχητικό και θέτει σε σκέψεις τόσο τους λοιμωξιολόγους όσο και την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Ένα γενικό, ολικό, lockdown δεν φαίνεται να προκρίνεται για την ώρα, όμως, δεδομένα θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη ισχύουν όπως και εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη εποπτεία της κατάστασης και να παραμείνει αυτή διαχειρίσιμη.

Άλλωστε, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι επιστήμονες, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για να μην φτάσει η Ελλάδα ξανά σε επιδημιολογικά δεδομένα ανάλογα με αυτά του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, πέρα από το γεγονός ότι θα υπάρξει ξανά αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και απώλειες σε ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο και επίπονο το να βελτιωθεί η κατάσταση με τα μέτρα που δεδομένα θα ληφθούν και θα είναι πολύ σκληρά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τετάρτης

Στα 1.151 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (03/02), εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159.866, εκ των οποίων 52.0% αφορά άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.999 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.438 (64.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 177 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.457 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.169.516 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.099.437 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτά τα μέτρα εξετάζονται για την Αττική – Πιο αυστηροί περιορισμοί τα Σαββατοκύριακα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή