«Σπαζοκεφαλιά» τα σχολεία: Διχογνωμία των ειδικών – Πρέπει να κλείσουν ή όχι;

Διαφορετικές είναι οι απόψεις των ειδικών αναφορικά με το ενδεχόμενο «λουκέτου» στα σχολεία της χώρας - Aυτή τη στιγμή λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με εξαίρεση τα Λύκεια στις κόκκινες περιοχές, επανέλαβε η υπουργός Παιδείας
IN TIME
4'

Για το μείζον ζήτημα των ημερών, του τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για την Παρασκευή αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.

Ερωτηθείσα αν θα κλείσουν τα σχολεία η Νίκη Κεραμέως τόνισε χθες, μιλώντας στο MEGA ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των σχολείων με εξαίρεση τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και πρόσθεσε: «Σήεμρα Παρασκευή, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων. Παρακολουθούμε βήμα-βήμα και πορευόμαστε στη βάση των εισηγήσεων».

Μάλιστα επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για το θέμα των σχολείων» και τόνισε ότι «δεν έχουμε λάβει εισήγηση από ειδικούς».

Η κυρία Κεραμέως απηύθυνε πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν αίτηση για τη διενέργεια τεστ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία και κληθείσα να σχολιάσει τις μαζικές αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου που εκφράστηκαν με τα συλλαλητήρια, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου και ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αλλαγή των προβλέψεών του.

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι κοινής λογικής που έρχεται να διορθώνει παθογένειες δεκαετιών» και αναφερόμενη συγκεκριμένα για την βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι «θεσπίζει ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής».

Επίσης η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ελεγχόμενη είσοδος και έκανε λόγο για ανάβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. «Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά δεν έχουμε το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον» είπε η υπουργός Παιδείας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Την ίδια ώρα, στους επιστημονικούς κύκλος είναι πολύ έντονη η ανησυχία μετά το άνοιγμα των σχολείων, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως θα αποτελέσει ένα «πισωγύρισμα».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του μίλησε χθες, ο κ. Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου», για την σοκαριστική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, τονίζοντας ότι η λήψη μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, τόνισε: «Κατά τη γνώμη μου τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν. Δεν είναι μόνο η μετάδοση από τα παιδιά σε γονείς, αλλά κι η κινητικότητα και η αύξηση του συνωστισμού. Υπάρχει ανισότητα μεταξύ των μαθητών. Και τρίτον, ό,τι χάνεται στα σχολεία μπορούμε να το αναπληρώσουμε, ενώ στην οικονομία είναι δύσκολο να ανακάμψει… Η οικονομία δύσκολα ανακάμπτει. Εδώ βλέπω αυστηροποίηση των ελέγχων».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, τάχθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου «ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχυτέρα από το κλασικό που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη» εικόνα που περιέγραψε χθες στο Newsbomb.gr και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο 'να το δούμε'. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε.

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ στον ΣΚΑΙ.

«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Φεβρουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο και αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε.

Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, είχαμε την εορταστική χαλάρωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.