Lockdown: Αυτά τα μέτρα εξετάζονται για την Αττική - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Lockdown: Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πανδημίας, ο οποίος αναμένει τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών σήμερα για να λάβει τις οριστικές  αποφάσεις.
InTime
2'

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι όχι αυστηρό lockdown, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτή οικονομία και στοχευμένα μέτρα όπου χρειάζονται.

Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται ο περιορισμός των μετακινήσεων στην Αττική το Σαββατοκύριακο και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Για το λιανεμπόριο προτείνεται η λειτουργία μόνο μόνο με τη μέθοδο του click away.

Αναφορικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο στην Αττική, αυτή θα αφορά για παράδειγμα το SMS 6 για ατομική άσκηση στο 13033 που έχει παρατηρηθεί πως γίνεται μεγάλη κατάχρηση.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, σε περιοχές όπως η Πάτρα, που εμφανίζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Επειδή όμως οι εξελίξεις μεταβάλλονται διαρκώς, οι ανατροπές στους σχεδιασμούς είναι αναπόφευκτες, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία αποκλείεται ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.

Γιατί μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές η Θεσσαλονίκη

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη. Εν τέλει, αποφασίστηκε πως η συμπρωτεύουσα μπαίνει στις «κόκκινες» περιοχές, θα ανήκει δηλαδή από την Παρασκευή (05.02) στο επίπεδο επιτήρησης Β’ και θα ισχύουν σε όλη την περιφερειακή ενότητα πολύ πιο αυστηρά μέτρα, σε ένα αυστηρότερο lockdown από αυτό που ήδη ισχύει.

Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη είχε 87 κρούσματα, ωστόσο, υπήρξε συγκεκριμένος λόγος που ελήφθη η απόφαση για να μπει στις «κόκκινες» περιοχές.

Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης. Τα δεδομένα τέθηκαν υπόψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και της ειδικής υποεπιτροπής που συνεδρίασε την Τετάρτη (03.02) και έτσι αποφασίστηκε να μπει στη ζώνη επιτήρησης Β’ η Θεσσαλονίκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.