Lockdown: Αγωνιά ο εμπορικός κόσμος - Δυσοίωνο το μέλλον για την εστίαση
Τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο εντείνουν την αγωνία του εμπορικού κόσμου, καθώς το μέλλον για τις επιχειρήσεις διαγράφεται δυσοίωνο.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το λιανεμπόριο ευθύνεται που ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία! Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία λαμβάνεται η απόφαση για νέο κλείσιμο καταστημάτων και για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μία εντελώς εσφαλμένη άποψη που κατά τη γνώμη μου προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει».
Για πισωγύρισμα στο εμπόριο, που έχει οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο «στα όρια της νευρικής κρίσης», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης σχολιάζοντας τις νέες αποφάσεις για το λιανεμπόριο.
Οι έμποροι επισημαίνουν πως το click away, δεν είναι λύση αλλά αποτελεί έναν τρόπο ώστε τα καταστήματα να λειτουργούν και να κάνουν κάποιο τζίρο και μάλιστα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων. Ωστόσο, τονίζουν, πως ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι το click inside βοηθά περισσότερο, ιδιαίτερα τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης, γι’ αυτό και οι έμποροι της Αθήνας ζητούσαν μέσα στην εβδομάδα την επέκτασή του και σε περισσότερους κλάδους.
Σε κινούμενη άμμο η εστίαση
Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού δείχνουν ότι θα αργήσει η επαναλειτουργία των καταστημάτων, ενώ υπό το βάρος των χρεών, οι επιχειρηματίες της εστίασης, σε μια έντονα συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, θα συγκεντρώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να τα παραλάβει, όπως λένε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν υπερβεί τα όριά τους, καθώς η πανδημία τούς κρατά κλειστούς από τις 2 Νοεμβρίου και ο φόβος για πολλά λουκέτα έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα.
Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, τα μηνιαία έξοδα της μικρότερης επιχείρησης εστίασης, σε παύση λόγω πανδημίας, αγγίζουν τις 3.000 ευρώ. Χρήματα που οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποδίδουν, για να ελπίσουν ότι θα μείνουν ζωντανοί μέχρι το πολυπόθητο άνοιγμα.
Την ίδια ώρα καθώς πυκνώνουν τα λουκέτα στην Αθήνα, η επαρχία ζει το δράμα του lockdown σε πολλαπλάσιο βαθμό, καθώς η εστίαση είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.
Αγανάκτηση και ανασφάλεια επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμη και τα μαγαζιά που δουλεύουν με delivery ή take away είναι και αυτά σε πτωτική τάση, τουλάχιστον 30% με 40%, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει 30 με 40 μαγαζιά στο κέντρο της πόλης.
Στο νομό Αχαΐας, ο σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής υπογραμμίζει πως με όρους καθαρά λογιστικούς, το 50% των καταστημάτων στην Αχαΐα πρέπει να κλείσουν και αι να δεν γίνει αυτό, δεν θα γίνει μόνο και μόνο επειδή μπορεί να φέρει ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν οι οικογένειες των καταστηματαρχών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.