Θεοδωρίδου: Το ηλικιακό πρόβλημα με την AstraZeneca – Τι ισχύει για τη γονιμότητα και τα εμβόλια
Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και το πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας. Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως δεν θα γίνει, για την ώρα, σε ανθρώπους άνω των 65 καθώς δεν υπάρχει επαρκές δείγμα στις μελέτες έτσι ώστε να βγουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του.
Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών, ενώ έφερε ως παράδειγμα ελπίδας τη διαδικασία των εμβολιασμών στο Ισραήλ.
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 29 Ιανουαρίου ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 18 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και οι ανάλογες επιτροπές άλλων κρατών ανασκόπησαν τα δεδομένα, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το ίδιο έκανε και η δική μας επιτροπή, ενόψει του σύντομου χρονικού διαστήματος που θα διατίθεται το εμβόλιο», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.
«Είναι ένα εμβόλιο ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Το σημαντικό είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων έναντι σοβαράς νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει τους εμβολιαζόμενους και από την ήπια νόσο», πρόσθεσε.
«Σχετικά με την προστασία στα ηλικιωμένα άτομα υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν μικρό αριθμό που συμμετείχαν στις μελέτες με αποτέλεσμα το δείγμα να μην είναι αξιόπιστο για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα του εμβολίου για όλες τις ηλικίες, μας κάνει να πιστεύουμε πως και στις μεγάλες ηλικίες θα είναι αποτελεσματικό», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με το θέμα της κάλυψης των ατόμων άνω των 65 ετών από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που θα τροποποιήσουν πιθανόν τη θέση που έχει η επιτροπή. Θα έχετε ακούσει τη σύσταση από την επιτροπή, που είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει για άτομα από 18 ως 65 ετών».
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι: «Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Γιατί τώρα αυτό το διάστημα, που σε πολλούς δημιουργεί απορία σε σύγκριση με το εμβόλιο που ήδη χορηγείται; Διότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε δυο δόσεις, τόσο ψηλότερο είναι το ποσοστό των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμο».
«Αναμένονται νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν θα είναι μετά από πολύ χρόνο, ούτως ώστε αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα, να επεκταθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στους ηλικιωμένους», πρόσθεσε.
«Με τον τίτλο «Το Εμβολιαστικό Πρόγραμμα του Ισραήλ δίνει ελπίδα στον κόσμο», δημοσιεύτηκαν τα πρώτα δεδομένα από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ. Παρατηρήθηκε μείωση 26% των εισαγωγών στα νοσοκομεία των σοβαρών λοιμώξεων από τον κορονοϊό. Η μελέτη συμπεριέλαβε τα άτομα άνω των 60 ετών και στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το 65% των ατόμων αυτής της ηλικίας. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία από το πρόγραμμα του Ισραήλ που αναλύονται και θα δίνουν συνεχώς νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Είναι σημαντικό ότι δίνει ελπίδα, αποδίδει στην πραγματικότητα καρπούς», υπογράμμισε στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου.
«Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ένα ακόμα θέμα. Αφορά στην παραπληροφόρηση για τη γονιμότητα και το εμβόλιο. Τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν πως η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το εμβόλιο, ούτε από τ α αντισώματα που δημιουργούνται σε νεαρές γυναίκες που χορηγείται το εμβόλιο. Ήταν ένας προβληματισμός για τις νεαρές γυναίκες, αλλά το θέμα γονιμότητα και εμβόλιο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και είναι τελείως αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις φάσεις», τόνισε αναφορικά με το θέμα της γονιμότητας.
Επίσης, σχολίασε πως «αποτελεί γεγονός ότι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας δυο επιδημίες. Την επιδημία του Covid-19 και της υπερπληροφόρησης. Και οι δυο δημιουργούν φόβους, άγχος και ανασφάλεια. Ο εμβολιασμός θα αντιμετωπίσει την πρώτη, για τη δεύτερη ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε και να εφαρμόσουμε το «παν μέτρον άριστον».
Σε ερώτηση για το αν θα απαιτηθεί και τρίτη δόση για να καλυφθούν και οι μεταλλάξεις ή αν θα απαιτηθεί νέο εμβόλιο, η κ. Θεοδωρίδου υποστήριξε πως για την ώρα τηρείται απαρέγκλιτα το πλάνο εμβολιασμού δυο δόσεων και θα εξεταστεί αν κριθεί σκόπιμο να υπάρξει και επιπλέον δόση.
«Αυτά είναι σενάρια, είμαστε στο πρόγραμμα εμβολιασμού με δυο δόσεις. Παρακολουθούμε τα δεδομένα για την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, γιατί αυτός ο παράγον θα είναι καθοριστικός. Αν τα αντισώματα μειωθούν, θα υπάρξει σκέψη για επαναληπτική δόση. Πάντα λέγαμε πως ο κορονοϊός ως αναπνευστικός ιός μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο εμβολιασμού για τη γρίπη. Όλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν εμβόλια, είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εμβόλιο για τις μεταλλάξεις, το οποίο θα μπορεί να συνχορηγηθεί, να γίνει ένα διδύναμο εμβόλιο ή ένα νέο εμβόλιο που πλέον υπάρχει τεχνογνωσία για να γίνει σε βραχύ διάστημα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα. Τώρα έχουμε τον εμβολιασμό με το δοσολογικό σχήμα που έρχεται με το κάθε εμβόλιο προς χρήση», ξεκαθάρισε.
Σχετικά με το αν τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά, το γεγονός ότι θα γίνει διαχωρισμός ανθρώπων που ενδεχομένως δεν θα τα κάνουν και κατά πόσο αυτό είναι ενάντια σε συνταγματικά δικαιώματα των ανθρώπων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν σαφής.
«Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά στη χώρα μας. Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια. Το πιστοποιητικό είναι κάτι που απασχολεί αρκετές χώρες, όπως αυτές της Σκανδιναβίας, που έχουν έναν διαφορετικό σχεδιασμό. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε μελλοντικά πως θα εξελιχθεί», τόνισε.
Τέλος, σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις και για το αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, με την ερώτηση να περιλαμβάνει παραδείγματα διακοπής του εμβολιασμού σε κάποιες χώρες, καθώς δεν κάλυπταν το μεταλλαγμένο στέλεχος, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι «Ακόμα δεν αρχίσαμε τον εμβολιασμό με την AstraZeneca, είναι άλλη η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επομένως ό,τι είπαμε με το πρόγραμμα εμβολιασμού με την AstraZeneca, υιοθετούμε την ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών και με αυτό το σχήμα θα προχωρήσουμε. Ευελπιστούμε για τα θετικά αποτελέσματα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί κι εκεί. Για τις ηλικιακές αποκλίσεις, κάθε χώρα έχει επιλέξει διαφορετικές ομάδες. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα ανάλογα με τον πληθυσμό και τον σχεδιασμό της να κάνει μια επιλογή. Ο κεντρικός πυρήνας είναι η επιφύλαξη όλων για τους ηλικιωμένους. Οι διαφορές είναι κάτι που μπορεί να είναι αποδεκτό από όλες τις χώρες».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 638 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 25 νεκροί σε 24 ώρες, στους 276 οι διασωληνωμένοι