Lockdown - Δερμιτζάκης: Ο κίνδυνος της μετάδοσης στα σπίτια - Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα

Για το προηγούμενο lockdown ο καθηγητής ανέφερε, «θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες»
2'

Η μετάδοση του κορονοϊού δεν θα σταματήσει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι λοιμωξιολόγοι, ακόμα και με την ισχύ των νέων μέτρων τόνισε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλέον μετατοπίζεται μέσα στο σπίτι

«Άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και αρχίσουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, και γι' αυτό είναι πρόβλημα πως θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας για τον χρόνο που θα χρειαστεί το lockdown που ανακοινώθηκε, προκειμένου να υπάρξει αποφόρτιση του ιικού φορτίου κ καθηγητής τόνισε ότι, «είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, το Νοέμβριο, θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε 3 - 4 εβδομάδες.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική οπού εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δε θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση, αλλά αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το λοκντάουν του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στη Θεσσαλονίκη. Κι από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση» εξήγησε στη συνέχεια.

Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι κατονητή η κούραση του κόσμου όμως για να πετύχουν τα μέτρα δεν χρειάζεται μόνο νομοθέτηση αλλά και η κατάλληλη συμμετοχή. «Κινήσεις του κόσμου υπάρχουν, είναι απολυτά κατανοητές με βάση την κούραση που δεν ελέγχονται με το να μειώσουμε τις δραστηρίοτητες υπάρχει κίνηση ανθρώπων μεταξύ σπιτιών δεν μπορεί να γίνει διαχείριση της με τον τρόπο αυτό. Νομίζω ότι εκεί χρειάζεται και τη συμμετοχή του κόσμου για να πετύχει, η νομοθέτηση των μέτρων δεν φτάνει για να πετύχει κάτι. Η πολιτεία θέτει ένα πολύ κάλο πλαίσιο, παρότι δυσάρεστο, άλλα ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Δραματική η κατάσταση στην Αθήνα – Πού εντοπίζονται τα 750 κρούσματα