Κορονοϊός: Διπλή μάσκα για διπλή προστασία; Η «βόμβα» της Παπαευαγγέλου και τι ισχύει τελικά
Σε ένα νέο μέτρο το οποίο αγνοούσαμε μέχρι την Παρασκευή (12/02) αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η κ. Παπαευαγγέλου εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζοντας πως η λήψη νέων αυστηρών μέτρων σε ορισμένους νομούς κρίνεται άκρως απαραίτητη.
«Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο κορονοϊός. Η υπομονή είναι πολύ σημαντικό όπλο καθώς είμαστε στο τέλος του δρόμου», επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Η κ. Παπαευαγγέλου ωστόσο, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο να γίνει απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας για πλήρη προστασία, σημειώνοντας πως με αφορμή τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, γίνεται αρκετή συζήτηση για την μάσκα και την σωστή χρήση της.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε: «Νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%». Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».
Όσον αφορά τις συστάσεις για την μάσκα στη χώρα μας, αυτές δεν αλλάζουν προς το παρόν και εξακολουθεί να τονίζεται η σωστή χρήση της, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι' αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ερώτημα βεβαίως είναι, γιατί μας λένε τώρα ότι είναι απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας; Πριν δεν ήταν απαραίτητη; Πέρασε ένας χρόνος με πανδημία για να μας πουν τώρα ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε διπλή μάσκα; Πρέπει οι λοιμωξιολόγοι να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα που πραγματικά βασανίζουν τους πολίτες.
Δεν πέφτουν τα κρούσματα
Από τα 1.410 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 762 με την αναλογία των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στους περισσότερους τομείς να προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό.
Στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 128, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 95, ακολουθεί η Εύβοια με 56.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κεντρικό Τομέα Αθηνών, όπου καταγράφηκαν 194 κρούσματα, ενώ και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, στον οποίο εμφανίζονται 124 νέες μολύνσεις.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιβάρυνση, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμόw των τεστ, με τους ασθενείς που εισέρχονται ημερησίως στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε 200.
Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.
Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Η καθηγήτρια εξέφρασε την ανησυχία της για την Αττική, την Αχαΐα και την Εύβοια που το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με την πόλη της Χαλκίδας να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, επηρρεάζοντας και τον διπλανό νομό Βοιωτίας.
«Ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν βάλουμε και τους ασυμπτωματικούς είναι μεγαλύτερος από τα 10.000 ενεργά κρούσματα», σημείωσε και εκτίμησε πως με την αύξηση των κρουσμάτων θα επιβαρυνθούν σημαντικά και οι ΜΕΘ. Η ίδια τόνισε πως η πληρότητα ΜΕΘ COVID σε όλη την επικράτεια ανέρχεται σε 51%, ενώ στην Αττική η κατάσταση είναι οριακή με το ποσοστό να έρχεται σε 83%.
Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι την επόμενη εδομάδα θα δοθούν νέες οδηγίες για την χρήση μάσκας, καλώντας επίσης τους πολίτες να προσέχουν ποιον βάζουν στο σπίτι. «Ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε με μια μικρή απροσεξία. Με την έναρξη του νέου lockdown ο ιός έχει τώρα την ευκαιρία να μεταδοθεί εντός του σπιτιού. Προστατέψτε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από συγγενείς και φίλους, προσέξτε ποιους βάζετε στο σπίτι σας» είπε η κα Παπαευαγγέλου.», σημείωσε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέο έντυπο μετακίνησης - Τι αλλάζει από 15 Φεβρουαρίου και για ποιους