Lockdown: «Υγειονομικά ασφαλές» να πάμε σε παράταση - Τι ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους
Για την πορεία της πανδημίας αλλά και την αποτελεσματικότητα του lockdown μίλησαν οι κ.κ. Σαρηγιάννης, Βατόπουλος και Βασιλακόπουλος.
Όπως ανέφεραν «είναι υγειονομικά ασφαλές να πάμε σε παράταση του lockdown»
Ειδικότερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ , κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα.
Το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από αύριο θα φαίνονται τα αποτελέσματα του Lockdown, υποστήριξε ο καθηγητής, ενώ μίλησε και σταδιακή αποκλιμάκωση.
Για το Lockdown εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία δήλωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.
Αναφέρθηκε και στην εστίαση λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Βατόπουλος: Υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown
Υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως ο ίδιος τόνισε τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown.
Επεσήμανε πως προτεραιότητα στην επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Σχετικά με το αν θα είναι το τελευταίο lockdown ο ίδιος υπογράμμισε «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown».
Βασιλακόπουλος: Η «Μήδεια» έκανε καλό στην πανδημία
Σχετικά με την διάρκεια των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας».
Σημείωσε δε πως «η Μήδεια βοήθησε λίγο», αφού πέραν της ψυχικής ανάτασης που πρόσφερε μετά από τόση κλεισούρα και εξαιρουμένων των προβλημάτων που δημιούργησε σε πολλούς ανθρώπους, περιόρισε, όπως είπε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και άρα και τις επαφές.
Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε επίσης πως δύο είναι τα ζητήματα: αφενός να «μην ψάχνουμε να βρούμε κρεβάτια για τους ασθενείς μας», αφετέρου «να πας όσο πιο μακριά στο χρόνο γίνεται τα», αφού για κάθε καθυστέρηση, έχεις εμβολιάσει τόσο κόσμο.
Σχετικά με την προτεραιότητα στις ομάδες εμβολιασμού, τόνισε ότι βάσει στοιχείων ο πιο ευαίσθητος τομέας είναι «η ηλικία κι όχι τα υποκείμενα νοσήματα» και μάλιστα «με πολύ μεγάλη απόσταση».
Και εξέφρασε την άποψη ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να πηγαίνει «ηλικιακά και αναλογικά να εμβολιάζουμε πρώτα τους ευπαθείς».
Μάλιστα, ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, «λογικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε και 4ο εμβόλιο, ενώ οι ήδη αδειοδοτημένες εταιρείες θα αυξάνουν την παραγωγή τους».
Ερωτηθείς για το πότε θα έχει γίνει ο εμβολιασμός στο 60% των πολιτών, εκτίμησε πως «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει του ευπαθείς», είπε, εξηγώντας πως δεν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ θα μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Και τόνισε πως «και το 30% να εμβολιάσω, θα έχει μειωθεί η μεταδοτικότητα, θα έχουμε και τη ζέστη και θα κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι. «Πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει στο 60%», κατέληξε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η Le Parisien «καιει» τον Ερντογάν: «Αλωνίζουν» οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη