Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΥΠ - Το παρασκήνιο

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η είδηση ότι πράκτορας της ΕΥΠ καταγγέλλει πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας για σεξουαλική παρενόχληση.
7'

Για τους «μυημένους» στα παρασκήνια της ΕΥΠ, ωστόσο, η είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήξεραν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «σιγοβράζει» και έχει τις «ρίζες» της στο όχι και τόσο μακρινό 2018. Τότε που η διοίκηση της ΕΥΠ έκανε διαρροή στα ΜΜΕ για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» και για «υπόγειο πόλεμο» κατά της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb.gr, η διαρροή της διοίκησης της ΕΥΠ το 2018 «φωτογράφιζε» την υπάλληλο της υπηρεσίας (πρόκειται για υπάλληλο που προσελήφθη στην ΕΥΠ το 2009), η οποία καταγγέλλει σήμερα υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ για σεξουαλική παρενόχληση.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ φοβόταν τότε διαρροές σε βάρος του και έσπευσε να «προλάβει» καταστάσεις, κάνοντας το Μάιο του 2018 διαρροή στα ΜΜΕ για «πόλεμο» σε βάρος του.

Επί των ημερών της τότε διοίκησης της ΕΥΠ, η γυναίκα που καταγγέλλει σήμερα την σεξουαλική της παρενόχληση από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ είχε εντυπωσιάσει με την ανέλιξή της στην υπηρεσία. Μάλιστα, τότε πολλοί απέδιδαν την ανέλιξη αυτή στην εμπιστοσύνη που της έδειχνε η διοίκηση της ΕΥΠ και συγκεκριμένα το στέλεχος που καταγγέλλεται σήμερα για σεξουαλική παρενόχληση. Το αποκορύφωμα ήταν ότι το 2015 της ανατέθηκε η διοίκηση μίας εξαιρετικά σημαντικής μονάδας της ΕΥΠ στη βόρεια Ελλάδα. Τα πράγματα, ωστόσο, πήραν στη συνέχεια άλλη τροπή.

Η υπάλληλος (και σημερινή καταγγέλλουσα) και το υψηλόβαθμο στέλεχος (σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε μήνυση από την υπάλληλο) έγιναν «από φίλοι εχθροί». Το γιατί συνέβη αυτό δεν διευκρινίζεται. Ωστόσο, κάποιες πηγές ενημέρωσης εκτιμούν ότι η κόντρα ξέσπασε με αφορμή υπόθεση που χειριζόταν τότε το κλιμάκιο της πράκτορα στη βόρεια Ελλάδα (χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές ενημέρωσης).

Την περίοδο που η πράκτορας κατείχε τη σημαντική αυτή θέση στη βόρεια Ελλάδα οι σχέσεις της με το υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας διερράγησαν. Τότε, ήταν που ξεκίνησε ένας αθέατος πόλεμος που είχε ως αποκορύφωμα τη διαρροή της τότε διοίκησης της ΕΥΠ στα ΜΜΕ.

Η τότε διοίκηση δεν σταμάτησε, ωστόσο, στη διαρροή. Κάτω από άκρα μυστικότητα άνδρες της ΕΥΠ από την Αθήνα έφτασαν στις 18 Μαΐου 2018, με εντολή της διοίκησης, στην Κομοτηνή και ουσιαστικά «σφράγισαν» τη μονάδα με σκοπό να ελέγξουν το σύνολο του προσωπικού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 21 Μαΐου κατέθεσαν αίτηση διακοπής της απόσπασής τους στην ΕΥΠ 10 αστυνομικοί και δύο ημέρες αργότερα ακόμα τρεις, διότι θεώρησαν προσβλητικό τον τρόπο ελέγχου τους. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η τότε διοίκηση φοβόταν διαρροές σε βάρος της διοίκησης, με βάση πληροφορίες που αποκτήθηκαν με τεχνικά μέσα.

Τελικά η διοίκηση της ΕΥΠ έπαψε τότε την υπάλληλο από τα καθήκοντά της ως επικεφαλής νευραλγικού κλιμακίου και την έβαλε στον «πάγο». Κατόπιν, η υπάλληλος θεώρησε ότι αδικείται κατάφορα από την υπηρεσία, καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως μπήκε στο «ψυγείο» και ότι δέχεται ενδουπηρεσιακό πόλεμο. Σήμερα, ωστόσο, δίνει με την καταγγελία της και μία άλλη διάσταση στο θέμα, καταγγέλλοντας ότι την επίμαχη περίοδο έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Πλέον οι καταγγελίες βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης που θα διενεργήσει έρευνα για να εξακριβωθεί τι έχει συμβεί.

O δικηγόρος της πράκτορα της ΕΥΠ, Θέμης Σοφός, δηλώνει στο newsbomb.gr:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη με το χαρακτήρα το κατεπείγοντος, οι συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον ενός ιεραρχικώς προϊσταμένου για εργασιακή εκμετάλλευση με τη χρησιμοποίηση μεθόδων που αγγίζουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια μιας υπηρεσιακής λειτουργού, στο πλαίσιο της άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων της. Η έρευνα πρέπει να διενεργηθεί σε βάθος με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης με αίσθημα ακριβοδικίας και λαμβάνοντας ως δεδομένη την απαίτηση μίας ολόκληρης κοινωνίας για διαλεύκανση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα».

Οι διαρροές στο Youtube

Λίγο πριν έρθει στο φως ο «πόλεμος» στους κόλπους της ΕΥΠ το 2018, αίσθηση είχαν προκαλέσει αναρτήσεις στο διαδίκτυο κατά της τότε διοίκησης της υπηρεσίας.

Σε ιστοσελίδες «ειδικού ενδιαφέροντος» που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και σε λογαριασμό στο Youtube άρχισαν να διαρρέουν τον Απρίλιο του 2018 απόρρητες πληροφορίες της ΕΥΠ. «Ο κόσμος μπορεί να μη διάβαζε αυτά που αναρτιούνταν αλλά οι εμπλεκόμενοι τα βλέπουν», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Πρωταγωνιστής στις διαρροές των στοιχείων φερόταν πρόσωπο που -κατά πληροφορίες- είχε συνεργαστεί με την ΕΥΠ, την περίοδο 2011 με 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για άτομο που επί σειρά ετών επιδίωκε να αναπτύξει σχέσεις με την Υπηρεσία. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο 2003-2004 είχε κάνει κρούση σε κλιμάκιο της ΕΥΠ σε μεγάλο ελληνικό νησί, ζητώντας συνεργασία με την Υπηρεσία. Όπως έλεγε, ήταν σε θέση να δώσει χρήσιμες πληροφορίες, διότι είχε πολλές πηγές εκτός Ελλάδος. Μετά από έρευνα των αρμόδιων πρακτόρων, που γίνεται πριν από κάθε στρατολόγηση, «κόπηκε».

Το 2018 ο συγκεκριμένος άνθρωπος εξαπέλυσε επιθέσεις σε βάρος της διοίκησης της ΕΥΠ και εν ενεργεία υπουργών της κυβέρνησης. Στις 5 Μαΐου 2018 δημοσίευσε φωτογραφία εν ενεργεία πράκτορα της ΕΥΠ (χωρίς μωσαϊκό στο πρόσωπο) και φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων. Νωρίτερα, στις 17 Απριλίου 2018, δημοσίευσε στο Youtube συνομιλία, στην οποία εμφανίζεται -όπως δηλώνει- να συνομιλεί με γυναίκα πράκτορα της ΕΥΠ, η οποία κατείχε τότε νευραλγική θέση και σύμφωνα με πληροφορίες είναι η υπάλληλος που καταγγέλλει σήμερα το τότε υψηλόβαθμο στέλεχος για σεξουαλική παρενόχληση.

Στο ηχητικό απόσπασμα που δημοσίευσε ακούγεται μία γυναικεία φωνή να μιλάει μαζί του για αρκετή ώρα για θέμα που τον αφορά. Μάλιστα, ανέβασε σε ιστοσελίδα και φωτογραφία της (με μωσαϊκό στο πρόσωπο). Συγκεκριμένα, ακούγεται να λέει στη γυναίκα ότι έχει στοιχεία για «παρεμπόριο ελληνικών Σένγκεν Visa στην Τουρκία από Έλληνες αξιωματούχους με συνεργούς μέλη εγκληματικών οργανώσεων σε Τουρκία και Ελλάδα». Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη έλεγαν τότε ότι οι αναφορές αυτές αποτελούν μυθεύματα.

Από την Κατεχάκη έλεγαν τότε ότι στόχος του ήταν να ασκήσει πίεση προς την ηγεσία της ΕΥΠ αλλά και προς υπουργούς, προκειμένου να υπάρξουν «μεσολαβήσεις», που θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τις βαριές κατηγορίες που έχει στην πλάτη για σοβαρές ποινικές υποθέσεις του παρελθόντος.

Η γυναίκα πράκτορας της ΕΥΠ, η οποία εμφανίζεται σε βίντεο να συνομιλεί μαζί του, φέρεται να προσπάθησε με τη βοήθεια δημοσιογράφου από τη Βόρεια Ελλάδα να βρει μία λύση, προκειμένου ο καταδικασθείς να σταματήσει τις επιθέσεις σε βάρος της διοίκησης της ΕΥΠ και του υψηλόβαθμου στελέχους που καταγγέλει σήμερα για σεξουαλική παρενόχληση.

Στο μεταξύ, ο φερόμενος ως παλιός συνεργάτης της ΕΥΠ είχε προλάβει να υποκλέψει συνομιλίες με τη γυναίκα, τις οποίες δημοσίευσε, όπως προαναφέρθηκε, στο διαδίκτυο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»