Η κρίση κλείνει και τα κινέζικα καταστήματα

«Η φθήνια τρώει τον παρά» λέει η λαϊκή παροιμία. Τι να την κάνεις όμως την φθήνια όταν ο παράς έχει πάει περίπατο...
2'

Αυτό συνειδητοποίησαν οι Κινέζοι που διατηρούν καταστήματα με φθηνά προϊόντα, κυρίως ρούχα και παπούτσια, στη χώρα μας και σταδιακά την... κάνουν κατά Κίνα μεριά.

Μέσα στο 2011 υπολογίζεται ότι τρεις στους δέκα Κινέζους εγκατέλειψαν τη χώρα μας είτε διότι έχασαν την εργασία τους είτε γιατί αναγκάστηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Kινέζος δημοσιογράφος Πενγκ, «στις αρχές του 2010, και ενώ η κρίση είχε ήδη πλήξει την Ελλάδα, οι κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίαζαν αυξημένα κέρδη. Κι αυτό διότι τα προϊόντα ήταν φθηνά και οι Έλληνες στράφηκαν σε αυτά. Όσο όμως η κρίση βάθαινε οι πελάτες χάθηκαν και από τα κινεζικά καταστήματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), το διάστημα 2005 - 2010 στον Δήμο Αθηναίων προκύπτει αισθητή πτώση του αριθμού των νέων κινεζικών επιχειρήσεων, κυρίως μετά το 2008. Ύστερα από περίπου μία δεκαετία στην Ελλάδα και ενώ οι πρώτοι Κινέζοι μετανάστες άρχιζαν να ξεπερνούν τα πρώτα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης, «τους "χτύπησε" η οικονομική κρίση» υποστηρίζει ο Κινέζος δημοσιογράφος.

Η πλειονότητα των Κινέζων που ζουν στην Ελλάδα -περίπου 20.000 άτομα- προέρχονται από τις παράκτιες ανατολικές επαρχίες Τζετζιάνγκ και Φουτζιάν.

Οι περισσότεροι, όπως αναφέρει ο κ. Πενγκ, είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και μιλούν ελάχιστα ελληνικά.

«Αυτό είναι και το κύριο πρόβλημά τους: η γλώσσα και κατ' επέκταση η επικοινωνία. Τελευταία όμως οι εμπορικές επιχειρήσεις τους γίνονται και στόχος κακοποιών. Τα κρούσματα είναι πλέον καθημερινά. Γι' αυτό αναγκάζονται να κλείνουν τα μαγαζιά τους προτού σουρουπώσει», καταγγέλλει ο δημοσιογράφος, ο οποίος επισημαίνει ότι υπάρχουν σκέψεις να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.