Τυφλός ποταμός: Θα μπορούσε να βρίσκεται στην σελήνη, αλλά είναι κάπου... στην Ελλάδα
Μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες όλου του κόσμου και άξια στάση κάθε ταξιδιώτη έχει αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα. Έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα εκπληκτικό μέρος για να επισκεφτείς, μένοντας έκπληκτος με ορισμένες τοποθεσίες.
Μια από αυτές είναι η περιοχή του Τυφλού Ποταμού στην Κρήτη. Βρίσκεται στην επαρχία Κισάμου και το κύριο τμήμα του έχει μήκος περίπου 20 χλμ. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η ονομασία τυφλός προέρχεται από το γεγονός ότι όταν φουσκώσει, δε «βλέπει» και παρασύρει οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του. Το ρέμα έχει νερό ως τις αρχές του καλοκαιριού, ανάλογα πάντα με τις βροχοπτώσεις της χρονιάς.
Το ποτάμι αποτελούσε ανέκαθεν καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης για τους ανθρώπους της περιοχής. Δεκάδες χωριά χτίστηκαν στο διάβα του, καθώς ο ποταμός μπορούσε να συντηρεί τις καλλιέργειες της εύφορης κοιλάδας του. Ακόμη και σήμερα συναντάμε τους νερόμυλους που κάποτε χρησιμοποιήθηκαν για το άλεσμα των σιτηρών ή του ελαιοκάρπου, όπως για παράδειγμα τον πολύ παλιό νερόμυλο της Ποταμίδας.
Ο ποταμός Τυφλός συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο φαράγγι, αφού εκεί ζουν άγρια είδη ζώων, πουλιών και σπάνια αλλά φύονται και ενδημικά φυτά της Κρήτης. Την κοίτη του ποταμού Τυφλού περιβάλλουν καταπράσινα φυτά και μεγάλα δέντρα, όπως πλατάνια, αγριελιές, κατσοπρινιές, φλώροι, κουμαριές και ζουρίδες.
Στο φαράγγι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικούσαν νεράιδες και η ωραία νύμφη Βριτόμαρτυς, η οποία λατρεύονταν στο νησί κατά τη Μινωική Περίοδο και έπινε νερό από τον ποταμό Τυφλό.
Το μοναδικό σεληνιακό τοπίο της Ελλάδας και ο Τυφλός ποταμός
Οι εντυπωσιακοί και ομολογουμένως πολύ παράξενοι Κομόλιθοι βρίσκεται το χωριό Ποταμίδα Κισσάμου, στην κοιλάδα του Τυφλού Ποταμού Ποταμού. Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων μακριά από τα Χανιά.
Πιο συγκεκριμένα είναι δύο ξεχωριστοί λόφοι οι οποίοι κατά βάση αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες μορφές.
Βρίσκονται λίγα μόνο μέτρα από τα σπίτια του χωριού σε ένα πολύ γόνιμο πεδινό κομμάτι γης. Πράγμα το οποίο το κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Κι αυτό γιατί ξεχωρίζει πάνω από τα χωράφια του κάμπου. Δημιουργούνται μικρά και μεγαλύτερα μετέωρα τα οποία στην ουσία είναι παντελώς γυμνά από βλάστηση στα πλάγια. Έχουν όμως περίεργους και φουντωτούς θάμνους στις κορυφές τους δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Η ανάβαση στους Κομολίθους είναι εύκολη καθώς και η πεζοπορία ανάμεσά τους.
Εκτός από τις διάφορες φωτογραφίες που μπορούμε να δούμε σήμερα από αυτό το εξωπραγματικό σημείο της Ελλάδας, υπάρχει ακόμη μια φωτογραφία που είχε ξεχωρίσει από τους Κομόλιθους. Ο λόγος για τη φωτογραφία του αστροφωτογράφου από τα Χανιά, Χρήστου Κοτσαύτη, η οποία επιλεχθεί τότε από τη NASA ως Earth Science Picture of the Day (EPOD) και συνοδεύτηκε από το εξής σχόλιο:
“Οι παραπάνω παράξενης όψης μικροί λόφοι βρίσκονται στην περιοχή Κομολιθοι κοντά στην Ποταμίδα. Είναι εντελώς άγονοι, εκτός από τούφες βλάστησης στις κορυφές τους. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηλό, χρόνια διάβρωσης από τον άνεμο και το νερό έχει σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά κωνικά τους σχήματα“.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.