Βεβαίωση εμβολιασμού: 40.000 πιστοποιητικά σε λίγες ώρες - Τι χρειάζονται οι πολίτες για την έκδοση

Σχεδόν 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν εκδοθεί ψηφιακά μόλις μια μέρα μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας μέσω του gov.gr.
6'

Ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στον τρόπο διαδικασίας του εμβολιασμού, επισήμανε τις καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε διεθνές επίπεδο, αναφερόμενος στον τρόπο διαδικασίας του εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται είτε μέσω ψηφιακών καναλιών, το emvolio.gov.gr ή την άυλη συνταγογράφηση, είτε μέσω φυσικών καναλιών όπως την παρουσία σε φαρμακεία ή ΚΕΠ, ενώ από χθες προστίθεται και η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της πανδημίας είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλη είτε από Δευτέρα μέσω ΚΕΠ κατόπιν ραντεβού.

Ενώ παράλληλα ο υπουργός ενημέρωσε ότι βεβαίωση εμβολιασμού είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Πρόκειται για ιατρικό έγγραφο, λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης και αφορά όσους πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έτσι κλείνει ο κύκλος της αμιγώς ψηφιακής διαδικασίας ελέγχου επιλεξιμότητας και καθορισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό που υλοποίησαν από κοινού τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.

Τι χρειάζονται οι πολίτες

- προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων μέσω Taxisnet)

- ΑΜΚΑ

Το πιστοποιητικό που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:

- είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά

- είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία

Πώς να κλείσετε ραντεβού Μετάβαση σε κάποιο φαρμακείo το οποίο θα τους βοηθήσει να κλείσουν το ραντεβού. Μετάβαση σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου και ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να το κάνει με μια υπεύθυνη δήλωση. Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί μόνο ο ΑΜΚΑ και η ταυτότητα για το κλείσιμο του ραντεβού.

Στη διεύθυνση emvolio.gov.gr, αρχικά ελέγχεται η προτεραιοποίηση, αφού ο πολίτης βάλει τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ του. Έπειτα μπορεί να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και ώρα, ενώ ακολούθως να επιβεβαιώσει τα ραντεβού.

Μετά, ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό και ένα QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα που θα κάνει ο πολίτης το εμβόλιο. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και η δεύτερη δόση.

Περίπου 21.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Όσον αφορά στα ραντεβού που κλείνονται πραγματοποιούνται σε ποσοστό άνω του 98%, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται 21.000 εμβολιασμοί. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί, με 4680.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους. Μάλιστα, η επίδοσή της είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω από τις περισσότερες «παλιές» χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο κλπ). Στις πρώτες δύο ηλικιακές κατηγορίες που «άνοιξαν» (δηλαδή οι άνω των 85 και οι 80-84) μέσω της άυλης προτάθηκαν περισσότερα από 110.000 ραντεβού. Επιπλέον, για τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες που ξεκίνησαν να κλείνουν ραντεβού (οι 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca και οι 75-79 με το εμβόλιο της Pfizer) αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 220.000 μηνύματα με προ-κρατήσεις σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Με αυτόν τον τρόπο έχουν αποφευχθεί τεχνικές και οργανωτικές αρρυθμίες όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Γερμανία.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει δυναμικά στο πλήθος εμβολιασμών, το VAMS, το σύστημα οργάνωσης των εμβολιασμών που κόστισε πάνω από 44 εκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζεται ως τρομερά δύσχρηστο και αναξιόπιστο, ακόμα και για χρήστες με επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες. Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται για ακυρώσεις από το ίδιο το σύστημα και για λανθασμένες καταχωρήσεις που οδηγούν σε αποκλεισμό όσους εσφαλμένα καταγράφονται ως μη εμφανισθέντες. Η δυσχρηστία και η αναξιοπιστία του VAMS έχουν οδηγήσει ολόκληρες πολιτείες, αλλά και δομές αυτόνομα, στην υιοθέτηση παράλληλων συστημάτων, είτε με την αγορά λογισμικού, είτε με αυτοσχέδιες (ακόμα και χειρόγραφες) διαδικασίες. Η κακή οργάνωση έχει προκαλέσει αδυναμία σωστής διανομής των εμβολίων, καθώς αλλού περισσεύουν και αλλού είναι σε έλλειψη. Αποτέλεσμα αυτού του χάους είναι πολλοί πολίτες να αδυνατούν να προγραμματίσουν τις δύο δόσεις του εμβολιασμού με τη μεσολάβηση του σωστού χρονικού διαστήματος των τριών εβδομάδων.

Στην Γερμανία, η επιλογή να λειτουργήσουν τηλεφωνικά κέντρα αποδείχτηκε ατυχής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε και ευτράπελα. Ένα από αυτά συνέβη στο Ντόρτμουντ, όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ένας οδηγός φορτηγού βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες κλήσεις από ηλικιωμένους, καθώς ο αριθμός του ήταν παρόμοιος με τη γραμμή των ραντεβού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε δική της γραμμή, όπου όμως παρατηρούνται μεγάλος χρόνος αναμονής.

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησαν στον ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και τους εμβολιασμούς.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, για το ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε έκκληση «να μην εκφράζονται δημόσια μη ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα εμβόλια που κάνουμε προκαλούν συγκέντρωση αντισωμάτων αρκετά μεγάλη, ώστε να υπερνικήσουν τον ιό, επομένως μπορούν να καταπολεμήσουν και τις μεταλλάξεις.

Σχετικά με το περιστατικό με τον γιατρό που φέρεται να εμφάνισε μυϊκή αδυναμία, είπε ότι διερευνάται, ενώ τόνισε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση.

Αντίστοιχα, η νοσηλεύτρια, η οποία είχε εμφανίσει παράλυση μετά τον εμβολιασμό και πλέον είναι καλά στην υγεία της, δεν επιβεβαιώθηκε ότι έχει το σύνδρομο Guillain-Barre και δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο.

Στο 85% έχει φτάσει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, ανέφερε η κα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποσυμπίεσης του συστήματος πριν την απόφαση άρσης των μέτρων.

«Αν τα καταφέρουμε αυτή τη βδομάδα, επειδή περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μπορούμε μετά να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους για το lockdown.», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.