Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΑΠΘ - Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες
Αναβολή ζήτησαν και πήραν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι 31 συλληφθέντες κατά τα χθεσινά επεισόδια έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, μετά την κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ολιγοήμερης αναβολής και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η αναβολή δόθηκε για την Πέμπτη 25/2, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η υπόθεση, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, θα αποσυρθεί και θα οριστεί νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Οι 31 συλληφθέντες, 19 έως 29 ετών, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, φθορές, παράβαση νόμου περί συναθροίσεων, αντίσταση, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης και παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά
Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Σημειώνεται ότι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φοιτητές, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.
Στη θέα των κατηγορουμένων οι φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Μήνυση κατά αστυνομικών από φοιτητή
Μήνυση κατά αστυνομικών θα καταθέσει ο φοιτητής Αρχιτεκτονικής, Λευτέρης Στεργίου, ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε κατά τα επεισόδια έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.
«Θα κάνουμε μήνυση στους αστυνομικούς που χτύπησαν βάναυσα το παιδί κατά την ώρα της σύλληψής του μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες την ώρα που κρατούσε το πανό έξω από το κτίριο της Πρυτανείας. Αναίτια τον άρπαξαν πέντε αστυνομικοί, τον χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές και του πέρασαν χειροπέδες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του φοιτητή, Βασίλης Τομπουλίδης.
Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΑΠΘ
Συνεχίζεται η κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από ομάδα 15-20 ατόμων που δεν ακολούθησαν την πορεία των φοιτητικών παρατάξεων αλλά παρέμειναν μέσα στο κτήριο.
Ομάδα μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, ανάμεσά τους ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος επιχείρησε να συνομιλήσει με άτομα που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη ζητώντας τους διαβεβαιώσεις πως όσοι βρίσκονται μέσα είναι φοιτητές του ΑΠΘ και προτρέποντας τους να μην προβούν σε καταστροφές εντός του κτιρίου, που εφόσον συνέβαιναν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «για τη δικαιολόγηση της αστυνομικής επέμβασης», την οποία οι ίδιοι απορρίπτουν.
Ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση συνιστά «μία κλιμάκωση για την οποία ευθύνεται σαφώς η κυβέρνηση» και ότι «δεν έπρεπε να έλθει η αστυνομία». Σημείωσε δε ότι καταλήψεις γίνονται από το ‘74 και μετά και ότι αντί της ενημέρωσης των εισαγγελικών Aρχών οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ θα μπορούσαν να έλθουν στον χώρο της κατάληψης μαζί με συναδέλφους τους καθηγητές, με τους οποίους τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων διατηρούν μία επικοινωνία σε πολιτισμένο επίπεδο, και να διαπραγματευτούν μαζί τους για την εκτόνωση της κατάστασης. «Η κλιμάκωση δε θα λύσει το ζήτημα», τόνισε.
Πηγή: thestival.gr, Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δημήτρης Λιγνάδης: Νέες «βόμβες» - «Σκηνοθετούσε μέχρι και τις σχέσεις των παιδιών»